Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταφορές και υποδομές κοινωνική ιδιοκτησία για να είναι υπέρ του λαού

Εκδήλωση συζήτηση στο Πέραμα για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη Ναυτιλία, τη Ναυπηγική Βιομηχανία και τα λιμάνια

Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
«Το ΚΚΕ βρίσκεται στο Πέραμα, στη Ναυπηγοεπισκευατική Ζώνη για πολλοστή φορά, ως φυσική σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό που υποφέρει. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε για άλλη μια φορά την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την κρίση, τη μόνη φιλολαϊκή, ριζοσπαστική, ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει σήμερα για το λαό. Να κουβεντιάσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτή η πρόταση να γίνεται πράξη καθημερινά, να ανοίγει δρόμους για την πλατιά συσπείρωση, τη λαϊκή συμμαχία. Να είναι αυτό το ορμητικό ποτάμι που θα συμπαρασύρει, θα τσακίσει τα μονοπώλια και την πολιτική τους που ευθύνονται για τη δυστυχία και τα βάσανα του λαού. Προσπάθεια που συνδέεται και με τους στόχους του ΚΚΕ, το Σοσιαλισμό».

Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, άνοιξε, δίνοντας το στίγμα, τη συζήτηση στην εκδήλωση που έγινε χτες το απόγευμα μπροστά στο παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για τις θέσεις του ΚΚΕ «στο χώρο της Ναυτιλίας, της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και τα Λιμάνια». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Μετάλλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει στους χώρους δουλειάς και να συζητηθεί με τους εργαζόμενους, η ανάγκη της οργάνωσης της πάλης, η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που έχει γονατίσει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, για τη λαϊκή ευημερία.

Αποψη από την εκδήλωση στο Πέραμα
Αποψη από την εκδήλωση στο Πέραμα
Αναφερόμενος στις επεξεργασμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ για τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τη ναυτιλία, ο ομιλητής τόνισε ότι «καρπός αυτής της προσπάθειας είναι και η μπροσούρα που εξέδωσε το Κόμμα» και επισήμανε ότι «μέσα από την ανάλυση στους συγκεκριμένους κλάδους», αναδεικνύονται «όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός να ζήσουν καλύτερα. Απαλλαγμένοι από βάσανα, από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» κεντράροντας στο βασικό ζήτημα ποια τάξη έχει την εξουσία.

«Μόνο με τη δύναμη της εργατικής - λαϊκής εξουσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί η κοινωνικοποίηση των μέσων μεταφοράς, των πλοίων και των συναφών υποδομών. Να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η οικονομία και η ναυτιλία με κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με κριτήριο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να διαγραφεί το χρέος. Αυτές οι ριζικές αλλαγές αποκαθιστούν τη μεγάλη κοινωνική αδικία και φέρνουν στα χέρια των εργαζομένων τον πλούτο που παράγουν, τον πλούτο που τους ανήκει και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές τους».

Οι βασικές κατευθύνσεις της πρότασης του ΚΚΕ

«Βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ είναι:

Ι) Η ολόπλευρη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών όλων των νησιών, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια με ουσιαστικές - σύγχρονες υπηρεσίες. Για την ολόπλευρη οικονομική, κοινωνική, ανάπτυξη του νησιώτικου συμπλέγματος και των παραθαλάσσιων περιοχών, στην εξασφάλιση της ασφάλειας και της άμυνας του εργατικού, του σοσιαλιστικού κράτους.

Η πολύπλευρη αξιοποίηση των γεωγραφικών, κλιματολογικών, πολιτιστικών πλεονεκτημάτων των νησιών και άλλων παράκτιων περιοχών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού, με ασφαλή τουριστικά πλοία που θα προσφέρουν σύγχρονες, φτηνές υπηρεσίες για την αναψυχή, την ξεκούραση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Η εξασφάλιση της μεταφοράς προϊόντων, καυσίμων, για τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας, για τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, με επαρκή και κατάλληλο στόλο φορτηγών πλοίων που θα δρομολογούνται στις εσωτερικές γραμμές ή θα συνδέουν τη χώρα μας με άλλες χώρες στα πλαίσια αμοιβαία επωφελών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων.

Βασικό εργαλείο για την προώθηση της ναυτιλιακής πολιτικής είναι ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Μεταφορών που θα διακλαδωθεί στη ναυτιλία εντάσσοντας στον κεντρικό σχεδιασμό τα Ακτοπλοϊκά πλοία και τα Πορθμεία, τα Τουριστικά και τα Ποντοπόρα πλοία, τα ρυμουλκά, κάθε είδους βοηθητικά σκάφη.

ΙΙ) Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με υποδομές στήριξης της διακίνησης των προϊόντων και εξυπηρέτηση των επιβατών. Σύνδεση των λιμανιών με το οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια της χώρας.

ΙΙΙ) Ενιαίος, Δημόσιος Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένος στον κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό. Ο Ενιαίος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με την εφαρμογή της ανάλογης κλαδικής πολιτικής μπορεί να συμβάλλει σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε άλλους τομείς των μεταφορών, της εθνικής άμυνας στα πλαίσια των αναγκών της λαϊκής οικονομίας. Η κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων με ευθύνη των κρατικών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων που θα είναι περιουσία του λαού, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική οργάνωση και τον εργατικό έλεγχο δημιουργούν προϋποθέσεις για σύγχρονες - ασφαλείς υπηρεσίες.

Κλαδική πολιτική στον τομέα της χαλυβουργίας και των ηλεκτρονικών συσκευών. Η ναυπήγηση πλοίων θα ενταχθεί σε πρόγραμμα δημιουργίας στόλου ομοειδών σκαφών ανάλογα με τη θαλάσσια περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η άρτια εκπαίδευση των ναυτεργατών, να υποβοηθηθούν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής.

IV) Η εξασφάλιση πλήρους - σταθερούς εργασίας με ελεύθερο χρόνο, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης. Συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις που αρμόζουν σε βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο επάγγελμα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Ασφάλειας και της Υγείας, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση με πρόγραμμα σπουδών, τεχνικά μέσα και πρακτική εξάσκηση που ανταποκρίνονται στις μεγάλες απαιτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ η λύση

Και ο ομιλητής κατέληξε:

«Ολες όμως αυτές οι δυνατότητες που υπάρχουν ο εργάτης να ζήσει καλύτερα, χωρίς βάσανα, χωρίς εκμετάλλευση, μένουν αναξιοποίητες. Γιατί επίκεντρο στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά η απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους.

Οποιος προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει ένα μείγμα πολιτικής που σ' αυτές τις συνθήκες ή σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, μπορεί να άρει τις συνέπειες της κρίσης, εξαπατά ανοιχτά το λαό.

Γι' αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός μας να μην πέσει στην παγίδα της διαχείρισης, να μην εγκλωβιστεί σε ψεύτικα διλήμματα περί ανάπτυξης ή αριστερών κυβερνήσεων. Να ξεδιπλώσει τη δική του πολιτική. Πολιτική που είναι κόντρα στα μονοπώλια και το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό. Να συγκροτήσει τη Λαϊκή Συμμαχία.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση μαζικών, ταξικών, ενωτικών αγώνων για κάθε πρόβλημα. Αφετηρία της προσπάθειάς μας είναι οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι κλάδοι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Στόχος είναι η πλατιά οργάνωση δυνάμεων σ' αυτούς τους χώρους, στα σωματεία και στις επιτροπές. Η μαζικοποίηση των σωματείων, η ουσιαστική λειτουργία τους, η αλλαγή του συσχετισμού. Η ενδυνάμωση του ταξικού πόλου. Χωρίς μια τέτοια οργάνωση, χωρίς μια τέτοια προσπάθεια ενότητας της εργατικής τάξης δε μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός. Δε μπορεί να υπάρξει ρότα φιλολαϊκών εξελίξεων. Ο εργάτης πρέπει σήμερα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να οργανωθεί. Να βάλει στο στόχαστρο τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Μια τέτοια προσπάθεια οφείλουμε να κάνουμε στους κλάδους των μεταφορών, της μεταποίησης, σε όλους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας. Μια τέτοια δουλειά σε όλους τους κλάδους και στις φτωχογειτονιές θα δώσει ώθηση συνολικά στο να περάσουν οι άνεργοι στο προσκήνιο της ταξικής πάλης, μαζί με την οργανωμένη εργατική τάξη. Τέτοια οργάνωση πρέπει να χαρακτηρίζει την προσπάθειά μας στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Αυτές είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν την εργατική - λαϊκή συμμαχία.

Τα καθήκοντα της ταξικής πάλης μας αφορούν όλους. Να δουλέψουμε για μαζική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Να χτίσουμε γερούς κομμουνιστικούς πυρήνες παντού. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ