Κυριακή 21 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
«Δε θα γίνουμε κάρβουνο στην ατμομηχανή της "ανάπτυξής" τους»

Στις 23 Ιούλη πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων του κλάδου στην Αθήνα για το συντονισμό της πάλης

Με μέτρα οργάνωσης και συντονισμού της πάλης, με στόχο να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στο ανελέητο αντεργατικό σφυροκόπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό από τους επιχειρηματίες του κλάδου και τη συγκυβέρνηση, ρίχνονται στη μάχη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Για να «δεθεί» ο αγώνας για μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες με τον αγώνα για το δικαίωμα του λαού στις διακοπές και την αναψυχή. Για να πάψει ο τουρισμός να αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα και πεδίο δράσης για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Μπροστά σ' αυτές τις αντεργατικές εξελίξεις η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ συντονίζοντας τα βήματά της με το σύνολο της εργατικής τάξης κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τα σωματεία σε όλη τη χώρα σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης. Τα σωματεία ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Γραμματείας πήραν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, εξορμήσεις, συσκέψεις και συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής παίρνει μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία και καλεί στις 23 Ιούλη όλα τα σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα για το συντονισμό του αγώνα τους με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό. Η σύσκεψη θα γίνει στις 12 μ. στα γραφεία του συνδικάτου.

Συντριπτικό πλήγμα σε κατακτήσεις και δικαιώματα

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του επισιτισμού δουλεύουν κυριολεκτικά σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα καθώς στον κλάδο κυριαρχούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως η μερική, η εποχική, η απασχόληση με σύμβαση μιας μέρας, η απασχόληση μέσω εργολάβων και δουλεμπορικών γραφείων, η φτηνή και ανασφάλιστη εργασία με το μανδύα της μαθητείας, της πρακτικής άσκησης, της κατάρτισης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ξενοδοχείου «Hydra Beach» στην Ερμιονίδα, που προχώρησε σε 25 απολύσεις μόλις έληξαν οι ολιγόμηνες συμβάσεις των εργαζομένων και τοποθέτησε μαθητές! Η εντατικοποίηση της δουλειάς στέλνει εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Πριν λίγες μέρες σε ξενοδοχείο της Ρόδου δυο εργαζόμενες που δούλευαν στη λάντζα του ίδιου επισιτιστικού τμήματος λιποθύμησαν με μια μέρα διαφορά. Η μια μάλιστα εκ των δυο διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου και νοσηλεύεται.

Βεβαίως οι συνθήκες γαλέρας στα κατά τ' άλλα εντυπωσιακά ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του επισιτισμού δεν έπεσαν από τον ουρανό. Φρόντισαν για την επιβολή, παγίωση και διεύρυνσή τους όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με απανωτές αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως απαιτούσε η κερδοφορία των επιχειρηματιών. Ειδικά το τελευταίο τρίχρονο το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβερνήσεων, των κομμάτων που βρίσκονται εναρμονισμένα με τις πολιτικές της ΕΕ, κατάφεραν καίριο χτύπημα σε μια σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν απομείνει από την προηγούμενη επίθεση. Μεταξύ άλλων, πέταξαν ειδικότητες του κλάδου από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Καταργούν και το ελάχιστο επίδομα ανεργίας σε δεκάδες χιλιάδες εποχικούς του κλάδου. Στα τελευταία κατορθώματα του υπουργείου Εργασίας εντάσσεται και το χτύπημα του 5ημέρου και η επιβολή της 6ήμερης απασχόλησης για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού.

Με την «καραμέλα» της «τουριστικής ανάπτυξης», του «τουρισμού ως βαριάς βιομηχανίας της χώρας», του «τουρισμού ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση» στο στόμα, η συγκυβέρνηση βαθαίνει ακόμα περισσότερο την επίθεσή της ώστε να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου.

Πλάτη για να περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές επιλογές έβαλαν και βάζουν οι συνδικαλιστές ηγεσίες στο κίνημα που ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί μόνο τους ξενοδόχους εξυπηρετεί η κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%! Μόνο τους επιχειρηματίες του επισιτισμού εξυπηρετεί η τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να κρατάει τον κλάδο στο περιθώριο, αντί να πάρει μέτρα για την οργάνωση και τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ στον Επισιτισμό.

Παλεύουμε για τουρισμό - δικαίωμα του λαού

Ταυτόχρονα, με την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όλο και περισσότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να κάνουν έστω και μια μέρα διακοπές! Η πρόσφατη πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) επιβεβαιώνει ότι περισσότερο από το 73% των Ελλήνων δεν κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. Από το 27% που θα κάνει διακοπές το 80% δεν θα ξεπεράσει τις πέντε μέρες αναψυχής. Το ομολογούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που από τη μια τρίβουν τα χέρια τους για τα εκατομμύρια των τουριστών που θα έρθουν και φέτος στη χώρα, αυξάνοντας τα έσοδά τους και την ίδια στιγμή από τις πληρότητες που εμφανίζουν οι μονάδες τους είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι Ελληνες που καταλαμβάνουν καταλύματα. Και αυτό όχι γιατί τους πήρε ο πόνος που δεν κάνουν οι Ελληνες διακοπές, αλλά γιατί απειλείται η κερδοφορία τους.

Αποτελεί για αυτούς ένα καλό επιχείρημα γιατί μόλις το καλοκαίρι περάσει και οι τουρίστες φύγουν, θα αρχίσουν και πάλι να κλαίνε για τις χαμηλές πληρότητες. Να κλαίνε για τη μικρή διάρκεια της τουριστικής σεζόν, γιατί δεν υπάρχει η «κουλτούρα» για διακοπές όλο το χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσουν νέα μέτρα στήριξης από τη συγκυβέρνηση. Να εκβιάσουν τους εργαζόμενους για νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι μονάδες τους, για να μπορέσουν να γίνουν πιο «ανταγωνιστικοί».

Σε όλα τα παραπάνω τα σωματεία του κλάδου που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλούν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό να απαντήσουν ΟΧΙ στα παραπλανητικά ερωτήματα που βάζουν η εργοδοσία, η συγκυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους, ποιοτικός ή όχι τουρισμός, πολλοί ή λίγοι τουρίστες. Αλλά τουρισμός από ποιον και για ποιον. Ποιον υπηρετεί και με τι όρους. Ποιος κερδίζει, σε βάρος ποιων.

Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη και ως τέτοια το δικαίωμα στις διακοπές για τον εργαζόμενο είναι αδιαπραγμάτευτο. Η ανάπαυση και αναψυχή του εργαζόμενου έχει άμεση σχέση και συμβάλει στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, σωματικής και ψυχικής. Πρέπει λοιπόν να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτικό και δωρεάν δικαίωμα στο λαό. Η ανάγκη αυτή του εργαζόμενου μπορεί να συμβάλει στη γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στη μόρφωση και γνωριμία της κληρονομιάς της χώρας, πόσο μάλλον και στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού. Αυτό προϋποθέτει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με αυτό το στόχο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιχειρούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οργάνωση των εργαζομένων μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Την ανάπτυξη της πάλης για ικανοποιητικές ΣΣΕ, για 5ήμερο, 35ωρο, με 7 ώρες δουλειά τη μέρα. Για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των δουλεμπορικών συνεργείων. Κατάργηση της λεγόμενης πρακτικής άσκησης και όλων των προγραμμάτων μαθητείας που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση χιλιάδων νέων εργαζομένων. Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Ταυτόχρονα στο δρόμο για τη συγκρότηση της συμμαχίας με την υπόλοιπη εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους προβάλλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης σε κόντρα με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου με βασικούς, μεταξύ άλλων, άξονες:

  • Το δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση αδείας 30 ημερών και επίδομα αδείας ίσο με ένα μισθό.
  • Τις δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες
  • Την ελεύθερη πρόσβαση στης ακτές.
  • Τη δωρεάν είσοδο σε όλα τα μνημεία, μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της χώρας. Πρόσβαση που θα εξυπηρετείται από ολοκληρωμένο δίκτυο συγκοινωνιών. Ξενάγηση που να καλύπτει τις ανάγκες εγχώριων και αλλοδαπών επισκεπτών.
  • Την παροχή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, τους άνεργους και τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι, δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής για τους νέους. Εγκαταστάσεις σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες (σίτιση, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη).
  • Τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
  • Οι μαθητικές εκδρομές να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, να είναι δημόσιες και δωρεάν, να πληρώνονται από το κράτος.
  • Μείωση στο 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μικρά παιδιά και για τους νέους που δεν εργάζονται, με μόνη προϋποθέσει την επίδειξη πάσο.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Κατάργηση του «All inclusive» που χρησιμοποιείται από τους μεγαλοξενοδόχους για την αύξηση της κερδοφορίας και της δύναμής τους ενάντια στους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ