Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικό «προϊόν» η Γορτυνία...

Στο «μαντρί» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς βάζει τη Γορτυνία η δημοτική της αρχή (στηρίζεται από δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), με «όχημα» την προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Γορτυνίας και της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για την «ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας» της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας, με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Το περασμένο Σάββατο έγινε και σχετική ημερίδα στα Λαγκάδια της Αρκαδίας για την «παράδοση και την ανάπτυξη». Τη «σούπα» των αστικών ιδεολογημάτων περί «ανάπτυξης» - καπιταλιστικής φυσικά - με τα οποία «ντύνεται» η εκχώρηση του πολιτισμού στο κεφάλαιο και στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση «χάλασε» ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γορτυνίας, Βασίλης Σιοκορέλης. Τόνισε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι κομμένη και ραμμένη στο γενικότερο αντιδραστικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον πολιτισμό που προβλέπει την αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση, συγχρηματοδότηση και σε βάθος χρόνου εμπορευματοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας από ιδιώτες μέσω συμπράξεων που συνάπτει η τοπική διοίκηση και με τα πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε ότι είναι σε βάρος της ανάπτυξης για το λαό και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του η δημιουργία εμπορευματικών πολιτιστικών υποδομών, τη στιγμή μάλιστα που κλείνουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και η Γορτυνία ερημώνει.

Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει την ένταξη των Λαγκαδίων σε μια σειρά ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταξύ αυτών και το «EUROPA NOSTRA - OUR PLACES/ENTOPIA» που αφορά «στη συνολική ποιότητα ζωής σε πρότυπους παραδοσιακούς οικισμούς με πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Προβλέπει επίσης «ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη συγκρότηση του κατάλληλου πλαισίου αρχών και μεθοδολογίας δράσεων για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των οικισμών της Γορτυνίας και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».

Η «Γιουρόπα Νόστρα» είναι ιδεολογικό «παιδί» της ΕΕ και ένας γιγαντιαίος μηχανισμός - «ομπρέλα» 200 και πλέον «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» ο οποίος στοχεύει στην εφαρμογή της αντιδραστικής και επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ στον πολιτισμό. Στα τέλη του περασμένου Γενάρη, η «Γιουρόπα Νόστρα» και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους πάνω σε ένα πρόγραμμα που ονόμασαν «Τα 7 πλέον απειλούμενα μνημεία» της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (CEB). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει «συμβουλές για το πώς η χρηματοδότηση θα μπορούσε να επιτευχθεί, π.χ. αντλώντας από τα ταμεία της ΕΕ ή, κατά περίπτωση, της ΕΤΕπ ή CEB με τη μορφή δανείων». Ταυτόχρονα, το εκτεταμένο δίκτυο της «Europa Nostra» θα «κινητοποιήσει τις τοπικές κοινότητες και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ενίσχυση της κυριότητας και της δέσμευσης» για τους επιλεγμένους χώρους.

Ετσι, οι «ΜΚΟ», οι τράπεζες, η ΕΕ μαζί με την Τοπική Διοίκηση, η οποία έχει ολοκληρώσει την πλήρη μετατροπή της σε «μακρύ χέρι» του αστικού κράτους... θα «σώσουν» τα μνημεία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ