Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KAMΠΑΛΑ.-- Εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της Ουγκάντας αμφιλεγόμενος νόμος που ουσιαστικά θα κάνει σχεδόν αδύνατες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καθώς ποινικοποιεί τις ειρηνικές κινητοποιήσεις.

ΟΤΑΒΑ.-- Δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών στραγγαλίστηκαν στον ύπνο τους από πύθωνα που είχε διαφύγει από παρακείμενο μαγαζί πώλησης ζώων και μπήκε στο σπίτι από το σύστημα εξαερισμού, στο Κάμπελτον του Καναδά.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τη συνέχιση προφυλάκισης του 63χρονου παιδεραστή Ντανιέλ Γκαλβάν Βίνα που είχε καταδικαστεί σε 30ετή κάθειρξη για τους βιασμούς 11 παιδιών αποφάσισε χτες η ισπανική δικαιοσύνη. Στον Γκαλβάν Βίνα είχε δοθεί «κατά λάθος» χάρη στο Μαρόκο στις 30/7 και συνελήφθη τη Δευτέρα στην Ισπανία.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Την εφιαλτική πραγματικότητα στην κροατική αγορά εργασίας, ένα μήνα αφότου η Κροατία έγινε και επίσημα μέλος της ΕΕ καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (CEDEFOP) καθώς εκτιμά ότι το ποσοστό απασχόλησης των ενηλίκων από 20 έως 64 ετών κυμαίνεται μόλις στο 55%. Η κατάσταση είναι μελανή και για τους νεότερους, καθώς το 22% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών στην Κροατία, δεν δούλευε, ούτε σπούδαζε, ούτε ελάμβανε κάποια μορφή επαγγελματικής κατάρτισης το 2012.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η σομαλική κυβέρνηση υπέγραψε χτες συμφωνία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παράκτιες περιοχές και στα εγχώρια ύδατα της Σομαλίας με τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «Soma Oil and Gas».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η συνεχιζόμενη ξηρασία, που ήδη προκάλεσε τεράστια ζημιά στη γεωργία, αποτελεί φυσική καταστροφή δήλωσε χτες ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας Ντέγιαν Ζίνταν, στη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοανατολική περιφέρεια Πόμοριε.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η νεοζηλανδική κυβέρνηση προώθησε χτες κυβερνητικούς λειτουργούς στις μονάδες παραγωγής του γαλακτοκομικού κολοσσιαίου συνεταιρισμού «Fonterra» στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση της κρίσης που συγκλονίζει τη νεοζηλανδική εταιρεία απειλώντας με δυσμενείς συνέπειες τις εξαγωγές νεοζηλανδικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις αγορές Κίνας και Ρωσίας έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων αλλαντίασης.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ουγγρικό δικαστήριο έκρινε χτες τέσσερις άνδρες ενόχους για τη δολοφονία έξι Ρομά σε μια περίοδο έξαρσης της ρατσιστικής βίας το 2008 και το 2009, που συγκλόνισε τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί η αστυνομία ότι δεν προστάτευσε τη μειονότητα. Οι Ρομά, οι οποίοι αποτελούν το 7% του ουγγρικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε βάρος τους και συχνά ζουν σε μεγάλη φτώχεια.

ΟΣΛΟ.-- Απορρίφθηκε από το πανεπιστήμιο του Οσλο, το αίτημα του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ - ο οποίος σκότωσε το 2011, 77 ανθρώπους, ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτογια, ενώ νωρίτερα είχε πυροδοτήσει βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης - να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, αναφέροντας ότι δε διέθετε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ