Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αποτυχία των συνομιλιών ανακοίνωσε η μεταβατική κυβέρνηση

ΚΑΪΡΟ.--

Την αποτυχία των διεθνών μεσολαβητών, να διευθετηθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι και τις διαδηλώσεις των οπαδών του που συνεχίζονται επί πέντε βδομάδες, ανακοίνωσε η υπό το στρατό μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Αιγύπτου, υπεύθυνοι για την αποτυχία των συνομιλιών χαρακτηρίζονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Χάζεμ αλ Μπεμπλάουι επανέλαβε την απόφαση των αρχών της χώρας, που τελούν υπό στρατιωτική εποπτεία, να διαλύσουν τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες, στις πλατείες του Καΐρου, των οπαδών του Μ. Μούρσι, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει «από σεβασμό στο μήνα του Ραμαζανιού». Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι έχουν παραβεί όλα τα όρια, προσθέτοντας ότι υποκινούν τη βία, χρησιμοποιούν όπλα και κρατούν σε ομηρία πολίτες, ενώ τους κάλεσε να διαλυθούν για να μη διωχθούν.

Από την Αίγυπτο, αναχώρησε μετά από σειρά διαβουλεύσεων και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος είχε συναντήσεις, μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ, Μπερναντίνο Λεόν, τόσο με στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, όσο και με τον Αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ελμπαραντέι, με την Ουάσιγκτον να επιχειρεί την ανάληψη ενεργότερου ρόλου στις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης στην Αίγυπτο, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία της» για ενδεχόμενη αιματοχυσία. Το αίτημά του για απελευθέρωση του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι επανέλαβε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε σχετική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νάμπιλ Φάχμι.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων οπαδών του Μ. Μούρσι και αντιπάλων των Αδελφών Μουσουλμάνων τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή - και ακόμα 67 τραυματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια και στο Δέλτα του Νείλου, στην πόλη Ετάι αλ Μπαρούντ. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν για τα επεισόδια τους αντιπάλους του Μούρσι, λέγοντας ότι επιτέθηκαν στους δικούς τους διαδηλωτές.

Επικαλούμενη την τεταμένη ατμόσφαιρα η μεταβατική κυβέρνησης της Αιγύπτου ανακοίνωσε την ακύρωση των προσευχών του Εϊντ, στην πλατεία του τεμένους Μουσταφά Μαχμούντ, λέγοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν μόνο στο εσωτερικό του τεμένους, για «λόγους ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ