Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Τραυματίστηκαν δύο οικοδόμοι στην Εύβοια καθώς την ώρα του σεισμού ήταν πάνω σε σκαλωσιά. Πολλοί οι μετασεισμοί

Σπίτι που καταστράφηκε από το χτεσινό σεισμό

Eurokinissi

Σπίτι που καταστράφηκε από το χτεσινό σεισμό
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού που είχε εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων, εντοπίζεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Στην περιοχή της Λαμίας ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Κάτοικοι της πόλης και χωριών γύρω από την Αμφίκλεια βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες ανήσυχοι. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Από το σεισμό τραυματίστηκαν δύο οικοδόμοι στη Βόρεια Εύβοια. Οι δύο οικοδόμοι ηλικίας 40 και 35 ετών βρίσκονταν πάνω σε σκαλωσιά, όταν λόγω της δόνησης ο τοίχος στον οποίο στηριζόταν έπεσε, με αποτέλεσμα και οι δύο να βρεθούν στο κενό. Οι δύο οικοδόμοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας - ο ένας με κάταγμα στο γόνατο και ο δεύτερος με θλαστικό τραύμα στο μέτωπο και κακώσεις στη λεκάνη - από όπου πήραν εξιτήριο λίγη ώρα αργότερα, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα. Στην Αμφίκλεια και τις Λιβανάτες του Νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στα 4,7 Ρίχτερ στις 16.44 το απόγευμα.

Με δηλώσεις του στον Τύπο, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δίνει συχνά σεισμούς και συνέστησε ψυχραιμία. Πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε μία με δύο ημέρες, να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και μετά να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα». Σημείωσε πως όσο περνά ο χρόνος ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να σημειωθεί κάποιος ισχυρότερος σεισμός και πιθανότατα αυτός να ήταν ο κύριος.

Και ο χτεσινός σεισμός, τα όσα ακολούθησαν, η ανησυχία του κόσμου και οι ζημιές, αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, όπως για παράδειγμα: Ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης κόσμου και νεολαίας. Τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός σεισμού. Προγράμματα Αντισεισμικής «αγωγής». Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στα Σχολεία και στους μικρούς μαθητές. Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και άλλους χώρους συνάθροισης κόσμου (χώροι διασκέδασης, χώροι άθλησης, δημοτικές αγορές κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ