Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Νέα πτώση 2,2% στο εξάμηνο

Πολύ πίσω από τα επίπεδα του 2005 η παραγωγή σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας

Με πτωτικούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η βιομηχανική παραγωγή, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου παρατηρήθηκε μείωση του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και δείχνουν την εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο των κλάδων της βιομηχανίας στη χώρα. Ορισμένοι έσπευσαν να συγκρίνουν το συγκεκριμένο στοιχείο με τη μείωση κατά 5% που είχε σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του περσινού χρόνου σε σχέση με το 2011, για να υποστηρίξουν ότι αποτελεί σημείο αναστροφής της συνεχούς πτώσης που παρουσιάζεται στους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μήνα Ιούνη η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Ιούνη του 2012, έναντι μηδενικής διαφοράς που είχε σημειωθεί τον περσινό Ιούνη, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.

Η κατά 2,2% μείωση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του χρόνου οφείλεται:

-- Στη μείωση του δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 9,5%

-- Στη μείωση του δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά 9,1%

-- Στη μείωση του δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,3%

-- Στην αύξηση του δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 0,6%.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω στοιχεία αυτά καθεαυτά και τη σκοπιά από την οποία οι απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για να δείξουν την αποτελεσματικότητα των αντιλαϊκών μέτρων, η ουσία του προβλήματος είναι ότι τα επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα, σχεδόν σε όλους τους τομείς και κλάδους της βιομηχανίας, έχουν στην κυριολεξία βυθιστεί και βρίσκονται αισθητά κάτω από τα επίπεδα του 2005, χρονιά με βάση την οποία υπολογίζονται οι μεταβολές στη βιομηχανική παραγωγή. Υπάρχουν, μάλιστα, κλάδοι, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ή της υποδηματοποιίας, όπου η παραγωγή είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα επίπεδα του 2000 και του 1995!

Αν επιχειρήσουμε να δούμε την εξέλιξη της παραγωγής σε επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας, με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων αγαθών, θα διαπιστώσουμε ότι με βάση το 2005, υπάρχει η εξής εικόνα:

  • Ενέργεια -7,9%
  • Ενδιάμεσα Αγαθά -31,8%
  • Κεφαλαιουχικά Αγαθά -62,3%
  • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά -55,1%
  • Μη διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά -7,2%

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, τον Ιούνη, βρέθηκε στις 79,8 μονάδες, δηλαδή ...«υστερεί» κατά 20,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ