Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Νέα κυβέρνηση, παλιά προβλήματα...

Ενα δύσκολο γρίφο αναλαμβάνει να λύσει μετά την ανάδειξή του, με μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπάλου του, στον προεδρικό θώκο του Μάλι έπειτα από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κέιτα.

Ο 68χρονος Κέιτα θα πρέπει, μέσα στις επόμενες βδομάδες, πρώτον, να συνεχίσει την «ειρηνική» πολιτική μετάβαση στη χώρα, συγκροτώντας κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει το πακέτο των 4 δισ. δολαρίων που έχουν υποσχεθεί ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δεύτερον να «εγγυηθεί» την (όσο γίνεται) «αρμονική» διαδοχή της αποστολής των 4.500 Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα από τις αρχές του περασμένου Γενάρη, πραγματοποιώντας ιμπεριαλιστική επέμβαση (με στόχο το σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας μεταξύ άλλων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο) με εκείνη των περίπου 11.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ και τρίτον, να επιχειρήσει εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που συνεχίζεται στο βορρά από τις ασίγαστες αυτονομιστικές αξιώσεις των ενόπλων Τουαρέγκ του κινήματος MNLA.

Ο ίδιος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, φημίζεται για τη σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση που τηρεί ιδιαίτερα απέναντι στο κίνημα των αυτονομιστών Τουαρέγκ, αλλά και την φιλοϊμπεριαλιστική του στάση τόσο απέναντι στην πρώην αποικιοκρατική Γαλλία, όσο και απέναντι στις ΗΠΑ. Ξεχνά όμως, και ο ίδιος, πως σε καμία πρόκληση δε θα μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά και πολύ περισσότερο να διεκπεραιώσει τη διαχείριση της εξουσίας υπό τις ευλογίες των ξένων ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αστικής τάξης, εάν προηγουμένως δε λύσει το γόρδιο δεσμό της φτώχειας και της μιζέριας που κρατά αλυσοδεμένο το λαό μίας χώρας που φημίζεται πως είναι η τρίτη στην Αφρική σε παραγωγή χρυσού. Κάθε άλλη προσπάθεια για «συμμάζεμα» της κρίσης στη δυτικοαφρικανική χώρα και έξοδό της από το σκοτεινό τούνελ θα είναι μάλλον μάταιος κόπος...


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ