Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ-- Το κύμα έξαρσης της βίαιης δράσης νεανικών συμμοριών στο Δυτικό Ακρωτήριο στη Νότια Αφρική οδήγησε στο διήμερο κλείσιμο 16 σχολείων της περιοχής, καθώς τουλάχιστον 50 άτομα αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στο προάστιο Μάνενμπεργκ του Κέιπ Τάουν.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 6,5 Ρίχτερ και 5,7 Ρίχτερ συγκλόνισαν χτες το πρωί το κεντρικό τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, δίχως, ωστόσο, να αναφερθούν τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές παρά μόνον προβλήματα σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεντάλ, δεύτερη στην ιεραρχία του ισπανικού κυβερνώντος «Λαϊκού Κόμματος» στην Ισπανία, εμφανίστηκε χτες σε ανώτερο δικαστήριο της Μαδρίτης καταθέτοντας ως μάρτυρας στο πλαίσιο μιας έρευνας για ύπαρξη διπλών λογιστικών βιβλίων του κόμματος. Το όνομα της γενικής γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος εμφανίσθηκε δίπλα στο όνομα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι σε κατάλογο κομματικών στελεχών που είναι ύποπτα ότι πήραν σημαντικά ποσά, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί, από τον Ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, από το 1990 ως το 2009.Ο Μπάρθενας, που βρίσκεται στη φυλακή από τις 27 Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, είχε δηλώσει πριν λίγες βδομάδες στον δικαστή Πάμπλο Ρουθ πως το 2010 είχε δώσει 25.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στην ντε Κοσπένταλ.

ΤΟΚΙΟ.-- Πυρκαγιά που ξέσπασε από πλανόδιο πωλητή στη διάρκεια φεστιβάλ πυροτεχνημάτων κοντά στο Κιότο της Ιαπωνίας είχε χτες ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στον εντοπισμό των σορών των τριών από τους 18 ναύτες, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν μέσα σε υποβρύχιο όταν σημειώθηκε έκρηξη, προχώρησαν χτες δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό οι δύτες δεν εντόπισαν κανένα ίχνος ζωής όταν κατάφεραν να διεισδύσουν στο ινδικό υποβρύχιο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την ανάκληση δύο μοντέλων της παιδικών κρεβατιών ύστερα από πολυάριθμες καταγγελίες για σπάσιμο της μεταλλικής ράβδου που ενώνει την προστατευτική ράγα στον σκελετό του κρεβατιού, ανακοίνωσε την Πέμπτη η σουηδική αλυσίδα επίπλων Ikea, καθώς μία σπασμένη ράβδος θα μπορούσε να εκθέσει κοφτερά μεταλλικά άκρα δημιουργώντας κίνδυνο τραυματισμού.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σε εκτεταμένη χρήση χημικών, καθώς και πυρών με σκάγια προχώρησε η αστυνομία του Μπαχρέιν προκειμένου να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι απαίτησαν για ακόμα μια φορά «δημοκρατική αλλαγή» στη χώρα. Στα επεισόδια σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα, δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ σε διαδηλώσεις καλούσαν και χτες ηγέτες της αντιπολίτευσης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 17 χρόνια στη φυλακή, ο Κινέζος Γιου Γινγκσενγκ ο οποίος είχε καταδικαστεί για το φόνο της γυναίκας του. Ο κρατούμενος αθωώθηκε τελικά από τα δικαστήρια και αφέθηκε ελεύθερος, αφού αποδείχτηκε ότι η αρχική καταδικαστική απόφαση οφειλόταν σε δικαστική πλάνη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μετά από τόσα χρόνια στη φυλακή η κατάσταση της υγείας του είναι κακή.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στην απαγωγή μίας βουλευτού του Αφγανιστάν προχώρησαν οι Ταλιμπάν, με απαίτηση για την απελευθέρωσή της την αποφυλάκιση τεσσάρων «μαχητών». Η Φαρίμπα Αχμάντι Κακάρ απήχθη το περασμένο Σάββατο μαζί με τα τρία παιδιά και τον οδηγό της σε ένα σταθμό ελέγχου στο Γάζνι. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απελευθερώσουν τα παιδιά της, η ίδια όμως παραμένει αιχμάλωτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ