Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρονόπουλος Δημήτρης
Χρονόπουλος Δημήτρης
Ο Ηλίας Γιαννακούρας, αδερφός του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ (ΠΕΡΔΙΚΑΣ), Ταγματάρχης του ΔΣ Πελοποννήσου, καθώς και τα παιδιά του Γιώργος, Δημήτρης και Μαρία προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω της ΤΕ Αρκαδίας το ποσό των 2.000 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου Πέρδικα που σκοτώθηκε στις 16 Αυγούστου από ενέδρα χωροφυλάκων στο Μαίναλο.

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» στις 7 Ιούλη για το στερνό του ταξίδι, σε ηλικία 91 χρόνων, ο κομμουνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, από το Μπισχίνι του Δήμου Ζαχάρως, ο ένας από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας που πρόσφεραν τα πάντα με ανιδιοτέλεια, αυτοθυσία και μεγάλο προσωπικό κόστος, για την υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και των σκοπών του Κόμματος, του ηρωικού ΚΚΕ.

Ο μπαρμπα - Μήτσος αποτελούσε κομμάτι της ζωντανής Ιστορίας της Ελλάδας από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, του πολέμου και της κατοχής, της Αντίστασης, του εμφυλίου, των πέτρινων χρόνων. Σε ηλικία 19 ετών εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ και πολεμά τους κατακτητές στην Πελοπόννησο, στην περιοχή του Ταΰγετου. Με την απελευθέρωση παραδίδει τον οπλισμό του (Βάρκιζα) και, όπως όλοι οι κομμουνιστές και ΕΑΜογενείς αγωνιστές, διώκεται και ξυλοκοπείται σχεδόν μέχρι θανάτου από πρώην συνεργάτες των Γερμανών - Ιταλών κατακτητών. Αφού αναρρώνει, αναγκάζεται διωκόμενος να φύγει και πάλι στον Ταΰγετο και να ενταχθεί μαχητής στον ΔΣΕ, στη θρυλική 3η Μεραρχία Πελοποννήσου.

Οι διώξεις που υπέστη ο μπαρμπα - Μήτσος από μικρό παιδί από τη μεταξική δικτατορία, τους Χίτες, τους ΜΑΥδες έρχονταν στη μνήμη του βλέποντας τους σημερινούς απογόνους τους. Πληγωνόταν όταν τους άκουγε, τα τσιράκια του συστήματος, τους ιδεολογικούς απογόνους των ταγματασφαλιτών, των συνεργατών των ναζί, των υμνητών του Μεταξά, του Χίτλερ, της χούντας των συνταγματαρχών, να μιλούν για πατριωτισμό και εθνική συνείδηση.

Συχνά, μεταχειριζόταν τη στιχομυθία του Χαρίλαου: «Οι ζευγάδες φεύγουν μα η σπορά μένει και καρπίζει» και ηρεμούσε και άρχιζε πάλι να μαθαίνει την πραγματική Ιστορία της Ελλάδας σε εμάς τους νεότερους. Καθαρός λόγος, απλός, για το δίκιο που είναι ο νόμος του εργάτη, της εργατικής τάξης που υπηρέτησε μέχρι η υγεία του να τον κρατήσει κατάκοιτο. Στο πρόσωπό του τιμούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες νεκρούς της εργατικής τάξης. Αυτούς τους ανθρώπους που ενώ πέρασαν τα πάνδεινα στάθηκαν όρθιοι, δημιούργησαν ζωή, έσπειραν για να έρθει η καινούρια σοδειά. Χρέος εμάς των νεότερων να φροντίσουμε να είναι καλή, χωρίς φασισμό και ρατσισμό. Τον θυμόμαστε και δίνουμε την υπόσχεση για δυνάμωμα της πάλης μας με το ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό.

Οι σύντροφοι και φίλοι του μπαρμπα - Μήτσου προσφέρουμε στη μνήμη του 620 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζαχάρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ