Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλήσεις με το «καλημέρα» από το ψευδοκράτος

Ο εντεταλμένος διαμεσολαβητής του Ντ. Ερογλου επανέλαβε την απειλή: «συνεκμετάλλευση στο αέριο ή διχοτόμηση»

Τις απειλές για «συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ή διχοτόμηση», επανέλαβε ο Οσμάν Ερτούγ, εντεταλμένος διαμεσολαβητής της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι στην καινούρια διαδικασία, οι δυο πλευρές έχουν ορίσει εκπροσώπους τους για να συναντιόνται παρουσία και του απεσταλμένου του ΟΗΕ. Από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει οριστεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ», ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «εάν (οι Ελληνοκύπριοι) είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δε βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνείτε, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών...».

Προσπαθώντας να εμπλέξει τους υδρογονάνθρακες με τη διευθέτηση του Κυπριακού, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του αερίου, οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες «περιπλέκουν τις συζητήσεις». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αυτή τη θέση «την υιοθετούν και ξένοι», προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό πλούτο της Κύπρου».

Ο Οσμάν Ερτούγ είπε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη, αλλά ανησυχεί για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κατέληξε λέγοντας ότι όταν αρχίσει η νέα διαδικασία, το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να συζητηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς είναι θέμα που αφορά στην ουσία του Κυπριακού και θα συζητηθεί κάτω από το κεφάλαιο «εδαφικό».

Στα Κατεχόμενα, τέλος, ο Ντερβίς Ερογλου έδωσε την Πέμπτη την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Οζγκάν Γιοργκαντζίογλου, ο οποίος ξεκίνησε ήδη επαφές με άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ