Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα 4,2 δισ. ευρώ για το Α' εξάμηνο

Διευρύνονται οι αποκλίσεις, ετοιμάζουν μέτρα

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να σωρεύονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, γεγονός που υποδηλώνει τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αντεπεξέλθουν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα «νέα ληξιπρόθεσμα χρέη», αυτά που βεβαιώθηκαν στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2013 έφτασαν στα 4,2 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που κινητοποιεί τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, που φέρνει κοντύτερα το μέτρο κατάσχεσης μισθών και συντάξεων. Οι διευρυνόμενες αστοχίες και αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέρνουν κοντύτερα και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, κυρίως από την πλευρά διάλυσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στη κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.

Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα «αξιολογηθεί» από τα κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο της προσεχούς διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Στην αντιλαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, είναι και η αξιολόγηση της τρέχουσας ρύθμισης για τη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάθε «αποτυχία» στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα συνεπάγεται «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών». Στα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς». Εκτιμούν επίσης ότι «δε φαίνονται εφαρμόσιμα» τα προσδοκώμενα «οφέλη» από τις «μεταρρυθμίσεις» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν στο Α' εξάμηνο του 2013 έφτασαν σε 4,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισπράχτηκαν 546 εκατ. ευρώ ή το 13% της οφειλής. Είναι φανερό πως η διαδικασία διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών θα ενταθεί στους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Τα διαχειριστικά ζόρια φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 31/12/2012 εμφανίζονται στο αστρονομικό ύψος των 55,1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά στα «φέσια» μιας μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, πτωχευμένων εταιρειών κ.ά., ποσά που το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Στα 10,2 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια που βεβαιώθηκαν στο 12μηνο του 2012. Σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση της φοροεπιδρομής επικεντρώνεται στη μαρίδα, σε πάνω από 2 εκατομμύρια εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες του δημοσίου που απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατάσχεση απαιτήσεων του «οφειλέτη» που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως μισθών και συντάξεων, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ