Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Σε διαδηλώσεις όπως είχαν προαναγγείλει μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής προχώρησαν χτες οι οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στο Κάιρο και μερικές άλλες πόλεις της Αιγύπτου ζητώντας την απελευθέρωση του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι που στηρίχτηκε από αυτούς, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται από τη μεταβατική κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατό. Επίσης, διαμαρτύρονται για το μπαράζ συλλήψεων στελεχών της οργάνωσης, όπως και του πνευματικού ηγέτη της Μοχάμεντ Μπαντίε καθώς και για την απελευθέρωση και τον «κατ' οίκον περιορισμό» του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ετσι συνεχίζεται η αντιπαράθεση μέσα στο αστικό στρατόπεδο, με το λαό να είναι εγκλωβισμένος σε αυτή και να χάνει το πραγματικό αντίπαλό του που είναι η εξουσία των μονοπωλίων.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας αναπτύσσονταν στις περιοχές των συγκεντρώσεων και των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι οπαδοί του Μούρσι, αλλά δεν αναφέρονταν συγκρούσεις.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης του Χόσνι Μουμπάρακ, που αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, ενόψει της επαναληπτικής δίκης του για τους θανάτους διαδηλωτών το 2011, προκάλεσε δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν «εγχώρια νομική υπόθεση της Αιγύπτου» την υπόθεση. Αυτό είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι η οποία συμπλήρωσε, σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Μουχάμεντ Μούρσι «η θέση μας παραμένει ίδια, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία για την απελευθέρωσή του».

«Εχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τις αυθαίρετες συλλήψεις. Για να υπάρξει μια ενωτική πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέρη», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, για λόγους προώθησης των συμφερόντων τους στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή, εμφανίζονται επικριτικές απέναντι στην αιματηρή καταστολή των οπαδών του ανατραπέντα Μ. Μούρσι εκ μέρους της «μεταβατικής κυβέρνησης» ωστόσο διατηρούν και σχέσεις.

Προφανώς σε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ξέσπασε σε κλάματα όταν παρουσιάσθηκε βίντεο με γράμμα του ανώτερου στελέχους των «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Αιγύπτου -που στηρίζει ο Ερντογάν- στην κόρη του η οποία φέρεται να σκοτώθηκε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θυμήθηκε τη δική του καθημερινότητα, που δεν βλέπει τα παιδιά του γιατί δουλεύει πολύ «για το (ισλαμιστικό) κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ