Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητάει χρήμα για τα μονοπώλια της Ενέργειας

Παζάρια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για χρηματοδότηση του ΤΑΡ και άλλων έργων

Την εξασφάλιση επιδοτήσεων και ζεστού χρήματος για τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που θα εμπλακούν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και άλλων υποδομών, επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της ΕΕ. Αυτό το αντικείμενο είχε και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τον αναπληρωτή διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) Αν. Μπαρτζώκα.

Η συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία συστάθηκε για να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι που θα διεισδύσουν στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα τη χρηματοδότηση για κατασκευή ενεργειακών υποδομών που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στα Βαλκάνια και κυρίως στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως δήλωσε το στέλεχος της EBRD, το επόμενο διάστημα η τράπεζα θα δώσει «έμφαση στον τομέα της Ενέργειας» και θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση έργων μεταξύ των οποίων «συγκαταλέγεται και ο αγωγός ΤΑΡ». Σύμφωνα με τον Αν. Μπαρτζώκα, «μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί προσύμφωνο χρηματοδότησης» ανάμεσα στην τράπεζα και τις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία του ΤΑΡ. Οπως σημείωσε ο ίδιος, ανάλογη χρηματοδότηση θα υπάρξει και για το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος θα τροφοδοτείται από τον ΤΑΡ.

Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσα τα ντόπια μονοπώλια ότι η κυβέρνηση «εξαντλεί κάθε δυνατότητα ώστε οι επιχειρήσεις να περάσουν μια ώρα αρχύτερα σε μια νέα, καλύτερη φάση». Δίνοντας το πνεύμα της συνάντησης που προηγήθηκε, σημείωσε: «Η συμβολή της EBRD είναι σημαντική. Οι τονωτικές ενέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι παραπάνω από χρήσιμες. Μεγάλης σημασίας επίσης για την ελληνική οικονομία είναι τα σχέδια της EBRD για τον ΤΑΡ και τα υπόλοιπα ενεργειακά δίκτυα στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ