Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Αλλαγές» στο σύστημα συλλογής αποδείξεων

Νέες αλλαγές γύρω από το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων λιανικής, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι όποιες αποφάσεις θα συζητηθούν με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, προκειμένου να ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Πρόκειται για συνταγές που μειώνουν το διαχειριστικό κόστος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις καταργήθηκε κάθε φορο-ελάφρυνση ακόμη και για τις μικροδαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που προκύπτουν στη βάση των αποδείξεων λιανικής που επισυνάπτονται στη Εφορία. Ταυτόχρονα, υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να δηλώσουν αξία αποδείξεων ίση με το 25% του εισοδήματος (του μεγαλύτερου ανάμεσα στο πραγματικό και το «τεκμαρτό»). Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που «λείπει».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές», οι νέες διατάξεις προβλέπουν :

Παρέχονται φορολογικά «κίνητρα» για τη συγκέντρωση αποδείξεων μόνο από συγκεκριμένα επαγγέλματα και παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

Οι φορολογούμενοι δε θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα, όπως από σούπερ μάρκετ τα οποία έτσι και αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.

Καταργείται η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος. Σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»! Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες όπως για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης τηλεφώνου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ