Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ
Σενάρια διασύνδεσης με Κρήτη και Κυκλάδες

Κυβερνητικές συσκέψεις για την αναζήτηση ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στο έργο

Η ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα καθώς και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των Κυκλάδων, σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, συζητήθηκε προχτές σε κοινή σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, μαζί με στελέχη των δύο υπουργείων, μετά και την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη.

Και ο Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ) και ο Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) διατύπωσαν την άποψη ότι τα έργα αυτά πρέπει απαραίτητα να γίνουν με τη συνδρομή ιδιωτών. Μάλιστα, ο Κ Χατζηδάκης, προκειμένου να δικαιολογήσει τη συμμετοχή ιδιωτών σημείωσε υποκριτικά πως «για να περιορίσουμε το κόστος για τον φορολογούμενο και για να προχωρήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, να μελετήσουμε από κοινού πώς μπορεί το έργο αυτό να είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Μανιάτης ο οποίος ανέφερε πως «συμφωνήσαμε εκτός από την ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα των Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικά και κοινοτικά), να διερευνήσουμε και όλες τις δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα».

Το συνολικό ύψος του έργου για Κρήτη και Κυκλάδες σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπουργών φτάνει περίπου το 1 δισ. ευρώ, (750 με 800 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και 240 εκατ. ευρώ για τις Κυκλάδες).

Ωστόσο, υπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ηλεκτροδότηση οι κάτοικοι των νησιών είναι η πολιτική των κυβερνήσεων -κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόσο κατά μόνας όσο και από κοινού- που συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων στο ρεύμα και η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τη ΔΕΗ ΑΕ ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, αυξήσεις των ωρών εργασίας και σε κακή συντήρηση των μηχανημάτων, την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αγγίξει μέχρι και το 30% και έχουν αρχίσει οι διακοπές της ηλεκτροδότησης για οφειλές λογαριασμών του ρεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ