Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκδηλώσεις για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων Αμερικανών πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο της 50ής επετείου της εκφώνησης της ιστορικής ομιλίας του αγωνιστή κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στις ΗΠΑ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 28 Αυγούστου του 1963, μπροστά σε πλήθος 250.000 ανθρώπων, με τη φράση: «Εχω ένα όνειρο»...

«Παρών» στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο Λίνκολν της Ουάσιγκτον έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε και την κεντρική ομιλία, παρουσία δύο πρώην ομολόγων του, των Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ, αλλά και επιφανών ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και διανοουμένων της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε νωρίτερα εξάρει τη βαρύνουσα σημασία της ιστορικής ομιλίας του δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοσταθμό PBS, όπου σημείωσε πως εάν ζούσε σήμερα ο επιφανής αγωνιστής κατά των ρατσιστικών διακρίσεων «θα είχε εκπλαγεί από την πρόοδο που έχει σημειωθεί». Βέβαια, με το φυλετικό ζήτημα που αξιοποιεί ο Ομπάμα, θέλει να κρύψει ότι ο ιμπεριαλισμός και σήμερα δολοφονεί. Οσο για το ρατσισμό, εξακολουθεί να υπάρχει και να αξιοποιείται από το αστικό κράτος ως μέρος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αφροαμερικανικής κοινότητας κατά των ρατσιστικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Το 1963 εκφώνησε την περίφημη ομιλία του στην Ουάσιγκτον παρουσία 250.000 (λευκών και μαύρων) Αμερικανών προκαλώντας μεγάλη αίσθηση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Το 1964 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ και τέσσερα χρόνια μετά δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί με αποτέλεσμα μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ