Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα απεργία στα ταχυφαγεία

Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στα φαστ φουντ
Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στα φαστ φουντ
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε γνωστές αλυσίδες ταχυφαγείων (φαστ φουντ) πραγματοποίησαν χτες απεργία και διαδηλώσεις σε πάνω από 50 πόλεις των ΗΠΑ απαιτώντας διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου από τα 7,5 στα 15 δολάρια, διεκδικώντας έτσι αξιοπρεπείς αμοιβές για σκληρή εργασία που εδώ και δεκαετίες γεμίζει τα ταμεία πολυεθνικών εταιρειών μαζικής εστίασης πρόχειρου (και συνήθως ανθυγιεινού) φαγητού με ετήσιο τζίρο δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διαδηλωτές δε διεκδικούν μόνο μισθούς που θα τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς αλλά και συνδικαλιστικές ελευθερίες που τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτες δεδομένης της εργοδοτικής πίεσης που αποθαρρύνει τέτοιες δραστηριότητες αλλά και των ασφυκτικά εντατικών ρυθμών εργασίας.

Το κίνημα των εργαζομένων στις αλυσίδες ταχυφαγείων όπως τα «Μακ Ντόναλντς», «Γουέντις», «Μπέργκερ Κινγκ» κ.ά., ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη με περίπου 200 απεργούς και έκτοτε διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων άλλων συναδέλφων τους σε δεκάδες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, όπως η Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Λος Αντζελες, το Μέμφις. Η προηγούμενη απεργία είχε γίνει τον Ιούλη με κεντρικά αιτήματα το διπλασιασμό του κατώτατου ωρομισθίου και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στις αλυσίδες ταχυφαγείων δεν είναι νεαροί νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά άνθρωποι με εργασιακή εμπειρία ετών, οικογένειες και ανάγκες που δεν καλύπτονται από πενιχρούς μισθούς που μετά βίας ξεπερνούν τα 600 δολάρια το μήνα.

Οι διοικήσεις των μεγάλων αλυσίδων πρόχειρου φαγητού, αρνούνται κάθε συζήτηση για αύξηση στις αμοιβές των εργαζομένων με το «επιχείρημα» της αύξησης του εργασιακού κόστους και των τιμών ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα προτείνει τα επίσης ψίχουλα των 9 δολαρίων την ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ