Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκαλεί ο υπουργός Εργασίας

Ποιος και τι φταίει για την κατάσταση του Ασφαλιστικού στη χώρα μας; Αν κάποιος πιστέψει το σοφό υπουργό Εργασίας που μίλαγε χτες το πρωί στο «Mega», η απάντηση είναι μία και μόνη. Ευθύνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και τα δικαιώματά τους. Φταίει το σύστημα που «χτίστηκε με συνδικαλιστικές και συντεχνιακές αντιλήψεις», και «ότι δίνονταν εφάπαξ πάνω από 40% από αυτό που αναλογούσαν» αποφάνθηκε χωρίς ίχνος ντροπής ο Γ. Βρούτσης, ενοχοποιώντας ευθέως τους εργαζόμενους. Οχι, για τον υπουργό δεν φταίει η πολιτική που εξασφάλιζε για δεκαετίες στους επιχειρηματίες να παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων και να μην αποδίδουν τουλάχιστον τα 25 από τα 100 ευρώ που εισέπρατταν από τις εισφορές τους. Ποσά που σήμερα -μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης- ανέβηκαν στο 40%, όσο δηλαδή και η εισφοροδιαφυγή που καταγράφουν τα στοιχεία των ίδιων των αρμόδιων φορέων. Δεν φταίει το γεγονός ότι πάνω από μισό αιώνα τα αποθεματικά των Ταμείων, πότε άτοκα, πότε με επιτόκια κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό έγιναν δάνεια για τους κεφαλαιοκράτες για να αποκτήσουν επιχειρήσεις, εργοστάσια, καράβια. Δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας που για λογαριασμό της έριξαν βορά τις εισφορές στον τζόγο του χρηματιστήριου και ό,τι απέμεινε τα «κούρεψαν», με τις απώλειες -μόνο από το τελευταίο- να ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Μετά απ' αυτά εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με κατάρρευση τα Ταμεία και μάλιστα συνέδεσε τη βιωσιμότητά τους με την κρατική χρηματοδότηση, φτάνοντας να μιλήσει για «κρουνό» χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Ομως, το κράτος διαχρονικά όχι μόνο δεν απέδιδε ποτέ ακόμα και τις νομοθετημένες υποχρεώσεις του, όχι μόνο έσπρωχνε τα Ταμεία σε επώδυνο δανεισμό προς όφελος των τραπεζών, αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που επέβαλλε αιματηρές περικοπές στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οδηγώντας τους στην εξαθλίωση.

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αποκαλύπτουν τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, αρχίζοντας τη νέα φάση επέλασης από τα επικουρικά και τις επικουρικές συντάξεις. «Φωτογραφίζουν», ταυτόχρονα, και το ρόλο που θα κληθεί να παίξει η νέα Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, που θα διορίσει ο υπουργός μέσα στο Σεπτέμβρη, η οποία θα «προσαρμόσει» και θα «εξορθολογήσει», όπως έχει πει ο ίδιος, τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους. Θα πρόκειται για νέες παρεμβάσεις σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά απ' όλα αυτά, οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν είναι ανέκδοτο, αλλά ακόμα μία βάναυση πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.


Γ.Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ