Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Απεργία για τη διάσωσή του

Με 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, απαντούν οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) στη συνεχιζόμενη απαξίωση αυτού του σημαντικού οικονομικού «αιμοδότη» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το κράτος και, κατά συνέπεια, στη διάλυσή του. Η έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΤΑΠ καλεί και στην απεργιακή συγκέντρωση, σήμερα, στις 10 το πρωί, στην κεντρική υπηρεσία του Ταμείου, Πανεπιστημίου 57.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος των εργαζομένων στο ΤΑΠ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «διαχρονικά, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες των πολιτικών ηγεσιών για αναβάθμιση του ΤΑΠ ως αναπτυξιακό μοχλό του ΥΠΠΟ, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού, όχι μόνο δεν υπήρξαν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το ΤΑΠ έχει αφεθεί σε τροχιά υποβάθμισης». «Η χρονική περίοδος των 2 τελευταίων ετών ήταν για το ΤΑΠ η χειρότερη της ιστορίας του. Αφ΄ενός μεν αποδεκατίστηκε οικονομικά μετά το κούρεμα που υπέστη με το PSI και αφ' ετέρου συρρικνώθηκε σε επίπεδο προσωπικού με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων. Αντί λοιπόν να ενισχυθεί, ώστε να επιτελεί το έργο του ως στυλοβάτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διάλυσή του, εφ' όσον προχωρήσει η αφαίμαξή του από προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι ζητούν: «Νέο οργανισμό που θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει το ΤΑΠ. Καμία "απόλυση" στο ΤΑΠ, αλλά ενίσχυσή του ώστε να επιτελεί το έργο του».

Θυμίζουμε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν παραιτηθεί δύο πρόεδροι από το ΤΑΠ μπροστά την αδυναμία τους να διαχειριστούν τα λειτουργικά έξοδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων, λόγω της άγριας υποχρηματοδότησης που έχει επιβληθεί και στον πολιτισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς επί δεκαετίας ήταν ο «φτωχός συγγενής» του κράτους. Οπως σημειώνεται σε πρόσφατο, μεγάλο αφιέρωμα του «Ρ» στο Ταμείο, οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ανησυχούν και για άλλα σε σχέση με το ΤΑΠ. Ηδη από τον Οκτώβρη του 2010 οι αρχαιολόγοι απαιτούν «θεσμική θωράκιση της περιουσίας του ΤΑΠ από οποιεσδήποτε σκέψεις "αξιοποίησης" μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλης διαδικασίας». Σημειώνουν ότι «τα μνημεία, τα ακίνητα και οι εκτάσεις, που έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς, είναι αναγκαίο -για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς- να παραμείνουν στην αρμοδιότητα και τη διαχείριση του ΤΑΠΑ και των Υπηρεσιών της ΓΓ Πολιτισμού (σ.σ. νυν ΥΠΠΟ) (...) να εξαιρεθούν ρητά τα εν λόγω ακίνητα και μνημεία από τα νομοσχέδια που αφορούν την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ