Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στη 17η μέρα η απεργία

Στη 17η μέρα έφτασε η αγροτική απεργία διαρκείας στην Κολομβία, παρά την καταστολή και κάποιους ελιγμούς της αντιδραστικής κυβέρνησης. Συμμετέχουν φτωχοί αγρότες και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, ανθρακωρύχοι, δάσκαλοι, μικρομεταφορείς και νέοι που απαιτούν μέτρα στην επαρχία για να μπορούν να ζήσουν, να μην ανανεωθεί η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ που τους ξεκληρίζει και να σταματήσει η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η στρατιωτικοποίηση της ζωής και οι διώξεις κατά αγωνιστών.

Η κυβέρνηση, βλέποντας τη δυναμική της λαϊκής κινητοποίησης, προχώρησε σε συμφωνίες με κάποιες ενώσεις αγροτών σε 3 επαρχίες, ώστε να αγοράζει το κράτος την παραγωγή τους (κυρίως γαλακτοκομικά και λαχανικά), ωστόσο το Συντονιστικό των Αγροτών και λαϊκών και εργατικών οργανώσεων που συμμετέχουν δηλώνει ότι δεν θα κάνουν πίσω αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση για τα κομβικά ζητήματα της κινητοποίησης.

Οπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη την Τρίτη, ο συνολικός απολογισμός είναι 9 νεκροί, 303 τραυματίες (οι 11 από πραγματικά πυρά του στρατού και της αστυνομίας) και 247 οι συλληφθέντες.

Χτες εργατικές και λαϊκές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει σε πολλές πόλεις και στην πρωτεύουσα Μπογκοτά συγκεντρώσεις στήριξης της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ