Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Θολώνει τα νερά για τα χειρότερα που φέρνει

Μεθοδική προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό ότι θα σωθεί αν ανακάμψει το κεφάλαιο

Μόνο αν ο λαός πάρει την τύχη στα χέρια του, μπορεί να αλλάξει προς όφελός του τις εξελίξεις (φωτ. από την πορεία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ)
Μόνο αν ο λαός πάρει την τύχη στα χέρια του, μπορεί να αλλάξει προς όφελός του τις εξελίξεις (φωτ. από την πορεία του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ)
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το επόμενο δανειακό πακέτο και τα μέτρα δίχως τέλος που επιφυλάσσει για το λαό η αστική διαχείριση της κρίσης, ανεξάρτητα από μείγμα, επιχείρησε ο Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Εθνος»). Οπως είπε, «οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση δοθεί στην Ελλάδα θα δοθεί βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, όχι ύστερα από νέα συμφωνία» και «η Ελλάδα τήρησε τη συμφωνία από την πλευρά της, οι δανειστές θα τηρήσουν κι εκείνοι τη συμφωνία από τη δική τους πλευρά».

Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε «ευθέως και κατηγορηματικά» ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και δε θα παρθούν νέα μέτρα (...) αφού η χώρα πιάνει τους βασικούς στόχους της και βγάζει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα». Ο Αντ. Σαμαράς καυχήθηκε ότι μετά την εξόντωση του λαού «ο ένας διεθνής οργανισμός μετά τον άλλο (...) λένε πλέον ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη». Στο πνεύμα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, επανέλαβε αόριστα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που όλα δείχνουν πως θα επιτύχουμε πλέον, θα το δώσουμε κατά 70% για να ανακουφίσουμε την κοινωνία».

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι «μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους», ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις διαβεβαίωσε το κεφάλαιο και τους δανειστές ότι «θα επιμείνουμε στο πρόγραμμα και θα το φέρουμε σε πέρας στο ακέραιο». Για το ενδεχόμενο να καταψηφίσει κάποιος βουλευτής οτιδήποτε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν "ατύχημα". Θα ήταν δολιοφθορά»! Για την Αμυντική Βιομηχανία, τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «την αναδιάρθρωση των προβληματικών μονάδων», επειδή «τώρα δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αναδιαρθρωθούν», ισχυριζόμενος ότι για τον τρόπο «θα υπάρξει διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

Την ίδια προπαγάνδα αναπαρήγαγε χτες ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για το πρωτογενές πλεόνασμα υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση από το στόχο, το 30% θα δοθεί για τη μείωση του χρέους και το 70% «είτε για λόγους αναπτυξιακούς, είτε για λόγους κοινωνικής συνοχής». Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι το 2014 ο στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και για το λόγο αυτό οι δανειστές ζητάνε νέα μέτρα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αυτή η μυθοπλασία για «μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος» δεν είναι παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό κόλπο.

Ανέφερε επίσης, ότι το χρηματοδοτικό κενό (τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και την πληρωμή τοκοχρεολυσίων) ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ το 2014 και σε 5,5 δισ. ευρώ το 2015. Οσο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για το φετινό χειμώνα, υποστήριξε ότι θα διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων, οι οποίοι θα το λάβουν «με αυστηρά κριτήρια».

Χειραγώγηση και αυταπάτες

Μιλώντας την Κυριακή σε εργοδοτικές ενώσεις της Β. Ελλάδας, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να αποπροσανατολίσει το λαό, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και από τη στενή, αυστηρή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας». Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ζήτησε «συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», καλώντας ουσιαστικά σε ταξική συνεργασία για να αφοπλίσει το κίνημα.

Να «διαπραγματευθεί» προτρέπει από την πλευρά της την κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ. Σε συνέντευξη στη «Real News», ο Φ. Κουβέλης ζητάει «νέα συμφωνία με τους εταίρους, που να περιλαμβάνει ελάφρυνση των επιβαρύνσεων του χρέους - με περικοπή μέρους του, χρονική μετακύλιση των ομολόγων, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος για χρεολύσια - και ταυτόχρονα ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την ύφεση».

Ο ίδιος λέει ότι η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά σθεναρότερη διαπραγμάτευση. Προσθέτει με νόημα ότι μπορεί «να υπάρξει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή», υπό το φόβο ότι «όσο αποσταθεροποιείται η κοινωνία, τόσο θα δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής ρευστότητας και όλα τότε είναι ανοικτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ