Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Εκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό»

Πατώντας στη θετική πείρα των δύο προηγούμενων χρόνων, που στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκε η έκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, αυτή τη χρονιά ετοιμάστηκε και θα παρουσιαστεί στο χώρο του 39ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, έκθεση με θέμα: «Αλήθειες και Ψέματα για το σοσιαλισμό». Είναι βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ που ολοκληρώθηκε πριν το καλοκαίρι, περιλαμβάνει περίπου 50 ταμπλό και δομείται σε 3 ενότητες.

Η πρώτη ενότητα, που αποτελεί και την «εισαγωγή» της έκθεσης, αναφέρεται στο χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, αναδεικνύοντας ότι αυτός δεν αλλάζει από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Αναφέρεται στις γενικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, αναδεικνύει τη σταθερή θέση υπεράσπισης του σοσιαλισμού που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια το Κόμμα μας, αλλά και τη σημασία της μελέτης και της κριτικής αποτίμησης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα ως στοιχείο και προϋπόθεση για την πάλη για το σοσιαλισμό σήμερα.

Οι δυο επόμενες ενότητες αναφέρονται σε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακολουθώντας τη δομή της έκδοσης του ΚΣ. Σε κάθε ενότητα παρουσιάζεται πρώτα το ψέμα που λένε οι αστοί, όπως π.χ. ότι «στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει ελευθερία», ή «στο σοσιαλισμό το κράτος και ο κεντρικός σχεδιασμός εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας» και στη συνέχεια, σε κάθε ψέμα αντιπαραβάλλεται η αλήθεια. Ολα αυτά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την αλήθεια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τα τεράστια επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για τους λαούς. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ακόμα βίντεο όπου αποκαλύπτονται πλευρές της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως π.χ. για τη ναζιστική σφαγή στο Κατίν, για τις αντεπαναστατικές απόπειρες σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, για το Τείχος του Βερολίνου και άλλα.

Στο χώρο της έκθεσης θα γίνεται ξενάγηση - παρουσίαση, ενώ ένα μέρος της θα παρουσιαστεί και στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ