Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Κεντροδεξιά παζάρια αστικής διακυβέρνησης

ΟΣΛΟ.--

Τα παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αστικής διαχείρισης ξεκίνησε χτες αμέσως μετά τη νίκη της στις προχτεσινές βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία η επικεφαλής του κεντροδεξιού συντηρητικού «μπλε» μπλοκ, Ερνα Σόλμπεργκ.

Η 52χρονη επόμενη πρωθυπουργός της πετρελαιοπαραγωγού Νορβηγίας υποσχέθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «ανοιχτές και όχι στο παρασκήνιο» παρά τα διαφαινόμενα εμπόδια που προκαλεί η κυβερνητική προοπτική συμμετοχής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού «Κόμματος της Προόδου» της Σιβ Γιένσεν στους άλλους εταίρους του συντηρητικού μπλοκ (Φιλελεύθερους και Χριστιανοδημοκράτες).

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 97% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο συντηρητικός εκλογικός συνασπισμός κατέλαβε τις 96 από τις συνολικά 169 έδρες της Βουλής, ενώ ο κεντροαριστερός εκλογικός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού των Εργατικών Γενς Στόλτενμπεργκ (που παραδέχθηκε την ήττα του προχτές βράδυ) κατέλαβε τις άλλες 72 έδρες.

Ομως, σε ποσοστό ανά κόμμα, πρώτο αναδείχθηκε το «Εργατικό» του απερχόμενου πρωθυπουργού με 30,9% και 55 έδρες (έχασαν 9 έδρες). Οι Συντηρητικοί έλαβαν ποσοστό 27% και αύξησαν στις 48 τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο. Επίσης, το ακροδεξιό «Κόμμα της Προόδου» έπεσε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση (στο 16,4% από 22,9% το 2009) και έχασε 12 έδρες από τις 41. Οι Χριστιανοδημοκράτες, με ποσοστό 5,6%, διατήρησαν τις 10 έδρες που είχαν και στο απερχόμενο Κοινοβούλιο ενώ οι Φιλελεύθεροι τις 9 έδρες, από τις δύο που είχαν έως τώρα.

Η κυβέρνηση της Σόλμπεργκ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 14 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ