Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι αλλαγές των κομματιών

(α' μέρος)

Με την αλλαγή των κομματιών κατά τη διάρκεια της παρτίδας εννοούμε την απομάκρυνση από τη σκακιέρα ενός κομματιού - ίσης αξίας - από κάθε αντίπαλο.

Η αλλαγή είναι σπουδαίο στρατηγικό στοιχείο που συχνά κρίνει το αποτέλεσμα της παρτίδας και υπάρχει σ' όλες τις φάσεις μιας σκακιστικής παρτίδας, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον υπολογισμό της ποσοτικής αξίας των κομματιών και κύρια της ποιοτικής τους αξίας.

Σχετικά με την απόλυτη (ποσοτική) και τη σχετική αξία των κομματιών έχουμε αναφερθεί κατά το παρελθόν. Καλό είναι όμως να ενημερώσουμε και τους νέους-ες ότι η ποιοτική (στρατηγική) θέση και η άσχημη τοποθέτηση των κομματιών αποτελούν τη σχετική αξία τους, η οποία αυξάνεται ή μειώνεται κατά περίπτωση.

Σύμφωνα πάντα και με το σχέδιο που ακολουθούμε σε μια παρτίδα υπολογίζουμε την αξία δύο ελαφριών κομματιών μας. Μετράμε τα τετράγωνα που ελέγχει στη σκακιέρα σε σχέση με το άλλο και αποφασίζουμε τελικά να αλλάξουμε ένα ανενεργό δικό μας με ένα ενεργό του αντιπάλου.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου παρατηρούμε ένα διδακτικό παράδειγμα σχετικά με την αλλαγή κομματιών. Ο λευκοτετράγωνος μαύρος αξιωματικός δεν θα μπορέσει άμεσα να απειλήσει τα λευκά πιόνια, ενώ ο μαύρος Α στο θ2 είναι έτοιμος να παίξει Αζ4+. Ετσι, το 1. Ιβ7 είναι κακή αλλαγή. Αντίθετα, αν ο λευκός προσπαθήσει και αλλάξει τον Αθ2, ο ίππος του θα κερδίσει το πιόνι «θ7» και στη συνέχεια θα προάγει σε βασίλισσα το «θ6». Πώς το κατάφερε αυτό;

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ