Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι.Β. Στάλιν «Απαντα (τόμος 10)» (Κατά φθίνουσα σειρά κυκλοφόρησε ο 10ος τόμος των Απάντων του Ι.Β. Στάλιν, Τα έργα του τόμου γράφτηκαν από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβρη του 1927 και αφορούν στις εξελίξεις του Κόμματος των Μπολσεβίκων και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μετά από γεγονότα που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Κίνα, Αγγλία, Γερμανία και τα οποία είχαν απασχολήσει την ΚΔ και το ΚΚ(Μπ), με επίκεντρο τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αλλα κείμενα του τόμου ασχολούνται με την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας στην ΕΣΣΔ, τη διεθνή θέση και τις επιτυχίες της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας, την πολιτική αντιμετώπιση της ενωμένης αντιπολίτευσης των Τρότσκι, Κάμενεφ, Ζινόβιεφ κ.ά., τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την τότε κατάσταση του καπιταλιστικού κόσμου και συζητήσεις με ξένες εργατικές αντιπροσωπείες).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Σοφοκλής «Αίας» (Μετάφραση - επιλεγόμενα Δ.Ν. Μαρωνίτης. Μετά τη μετάφραση των δύο ομηρικών επών - της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» ο μεταφραστής «εισέρχεται» στο τροφοδοτημένο από τα ομηρικά έπη αρχαίο δράμα. Η μετάφραση του «Αίαντα» συνοδεύεται με επιλεγόμενα για τη «σχέση» της σοφόκλειας τραγωδίας με την «Ιλιάδα» και με βιβλιογραφικές σημειώσεις). Φρανκ Κέρμοντ «Ολος ο κόσμος μια σκηνή (Η εποχή του Σαίξπηρ)» (Μετάφραση Λήδα Φιλιπποπούλου. Φημισμένος και τιμημένος με τον τίτλο του «ιππότη», θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, καθηγητής της Λογοτεχνίας σε αγγλικά πανεπιστήμια, πολυγραφότατος μελετητής του Σαίξπηρ και άλλων αγγλόφωνων δραματουργών και ποιητών του παρελθόντος, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ελισαβετιανή αγγλική κοινωνία, το θέατρο πριν και μετά την εμφάνιση του Σαίξπηρ, τις παραστάσεις του θεάτρου «Σφαίρα» και την καταστροφή του από πυρκαγιά, τη λειτουργία άλλων θεατρικών χώρων και το κλείσιμό τους, καθώς και άλλους θιασάρχες, συγγραφείς και ηθοποιούς).

- Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη - Ακαδημία Αθηνών: Γιώργος Ανδρειωμένος «Αναζητώντας τον "άλλο" Κάλβο: Επιστημονικές ενασχολήσεις του στην Κέρκυρα (1825-1852)» (έρευνα του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη συμβολή άλλων καθηγητών και ειδικών επιστημόνων σε δυσπρόσιτα τεκμήρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κέρκυρας και της Βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, που αφορούν στην κερκυραϊκή περίοδο ζωής, πνευματικής δημιουργίας και επιστημονικής δράσης του επαναστάτη ποιητή Ανδρέα Κάλβου, από το 1826 έως το 1852. Μια περίοδος δημιουργίας και δράσης που «πολλοί καλβιστές την έχουν υποτιμήσει». Η έρευνα πλαισιώνεται με επίμετρο και ευρετήριο).

- «Αλεξάνδρεια»: Γιάννης Βαρβέρης «Η κρίση του θεάτρου, ΣΤ' (κείμενα θεατρικής κριτικής 2010-2011)» (Ο 6ος τόμος με κριτικές θεάτρου που δημοσίευσε στην «Καθημερινή» ο αλησμόνητος δοκιμιογράφος, σημαντικότατος ποιητής, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου. Περιλαμβάνονται και οι τρεις τελευταίες, δημοσιευμένες μετά το θάνατό του, κριτικές του).

- Εκδόσεις Μ. Σιδέρη: Ουρανία Κονιδάρη «Τραγουδώντας την αγάπη και τον πόνο» (ποιήματα). Ελένη Παππά «Αφηγητής» (ποιήματα). Γιάννης Δέδης «Το μοναχοπαίδι» (μυθιστόρημα). Μαρία Τουλ «Κρυφός δεσμός» (μυθιστόρημα). Κωνσταντίνος Βαλασιάδης - Φραντζέσκα Κεραμά «Μαντώ» (μυθιστόρημα). Λένα Λιβανός «ΚΒ» (αστυνομικό μυθιστόρημα). Κωνσταντίνα Μόσχου «Η πόλη της Υδράπρας» (μυθιστόρημα). Σίσσυ Θεοφανοπούλου «Ιιίου και Κρόκο» (παραμύθι, εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης). Ελισάβετ Ζητουνιάτη «Ο μικρός Μυλού και η κούκλα των ευχών» (για νήπια). Ρέα Γιαννοπούλου «Ο καμινατζής και ο Ζούε» (παιδικό). Γιώργος Παπασταματίου «Ο Ρωμανός ο φαροφύλακας» (παιδικό, εικονογράφηση Μαρίας Σινάνογλου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ