Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ενταση στη μεθόριο

ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους των νέων αιγυπτιακών αρχών κατά της κυβέρνησης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας για στήριξη των ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στο Σινά καλλιεργούν, τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα που βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθαριστική επιχείρηση του στρατού στη χερσόνησο του Σινά, εκρηκτικό κλίμα στη μεθόριο.

Οι καταγγελίες γίνονται μία μέρα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά του στρατού στο Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε εννιά στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 10 και επτά πολίτες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι εντός του κατηγορητηρίου που εξετάζεται σε βάρος του Μούρσι, περιλαμβάνεται η απόδρασή του το 2011 από τη φυλακή σε συνεργασία με μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η «Χαμάς» έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις αυτές, ενώ μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει από όλους τους αξιωματούχους της να αποφεύγουν τις δημόσιες αναφορές, κυρίως επικριτικές λόγω της πολιτικής συγγένειας ανάμεσα στη «Χαμάς» και στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» του προέδρου Μούρσι, σε βάρος της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας υπό το στρατό. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι δύο αιγυπτιακά τεθωρακισμένα διέσχισαν για λίγο την μεθόριο στη Ράφα προς το παλαιστινιακό έδαφος, στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Την πληροφορία διέψευδαν αξιωματούχοι της «Χαμάς» ενώ δε σχολίασε ο αιγυπτιακός στρατός.

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι δύο δισεκατομμύρια δολάρια θα καταθέσει στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου το Κουβέιτ. Ηδη, χρηματική βοήθεια στην Αίγυπτο έχουν δώσει η Σ. Αραβία (οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τρία δισεκατομμύρια δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ