Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Επιβεβαιώθηκε η «ανταλλαγή επιστολών»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιβεβαιώθηκε, χτες, και από την πλευρά της ιρανικής ηγεσίας ότι ο νέος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έχει επικοινωνήσει διά μέσου επιστολών με τον Αμερικανό ομόλογό του. Η πληροφορία περί «έμμεσης επικοινωνίας» είχε δοθεί, αρχικώς, από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ABC είχε αναφερθεί στο γεγονός διευκρινίζοντας ότι δεν έχει μιλήσει άμεσα με τον Ρουχανί και αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της «επικοινωνίας» αυτής.

Χτες, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέχ Αφκχάμ, επιβεβαίωσε την επικοινωνία αυτή δίνοντας τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για επιστολές. Κατά την Αφκχάμ ο Ομπάμα έστειλε επιστολή συγχαρητηρίων στον Ρουχανί για την εκλογή του και αυτός του απάντησε. Η Ιρανίδα εκπρόσωπος δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία.

Η εξέλιξη θεωρείται ενδεικτική ενός «ηπιότερου» κλίματος που προσπαθεί να καλλιεργήσει σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως η νέα ιρανική ηγεσία χωρίς αυτό να σημαίνει υπαναχώρηση από τη βασική της θέση περί δικαιώματος απόκτησης ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος. Στην ίδια προσπάθεια, προφανώς, εντάσσονται και οι παρατηρήσεις του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο οποίος δήλωσε ότι «υποστηρίζει την ευλυγισία» στην ιρανική διπλωματία και ότι είναι «υπέρ της διόρθωσης και του εξορθολογισμού τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής πολιτικής».

Οι παρατηρήσεις Χαμενεΐ, σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση των επιστολών, οδήγησαν ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ο Ρουχανί έχει «λάβει πράσινο φως» από τον Χαμενεΐ να συζητήσει, αν χρειαστεί και δημιουργηθούν οι συνθήκες, ακόμη και απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια αλλά επικοινωνούν διά μέσου τρίτων.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν επιστολές. Ο Αχμαντινετζάντ, προκάτοχος του Ρουχανί, είχε στείλει επιστολή πριν από τρία χρόνια στον Ομπάμα και ο Ομπάμα είχε στείλει επιστολές το 2009 και το 2012 στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Εχει ενδιαφέρον ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ιστοσελίδα CSM (Christian Science Monitor, που είναι και οργάνωση) δημοσίευσε άρθρο όπου υποστήριζε ότι η ιρανική διπλωματία είχε απευθύνει επιστολή πέρυσι την άνοιξη στην Ουάσιγκτον με την οποία την προειδοποιούσε ότι έχει «στοιχεία» πως οι Σύροι αντικαθεστωτικοί «διαθέτουν χημικά όπλα» και ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί πως δε θα τα χρησιμοποιήσουν». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δε διαψεύστηκε, τουλάχιστον προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ