Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
«Κόλαση» για τους εργαζόμενους τα έργα

Σε κόλαση έχει μετατραπεί η ζωή των εργατών (κυρίως από ασιατικές χώρες) που δουλεύουν στα έργα υποδομής του Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022. Οπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πχ της Νότιας Αφρικής διοργανώτριας του Μουντιάλ 2010, αλλά και της οικοδέσποινας της επόμενης διοργάνωσης το 2016 Βραζιλίας, και στο Κατάρ οι εργάτες είναι αυτοί που πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματιών. Μάλιστα στο Κατάρ η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε όριο, με τους εργαζόμενους να έχουν μετατραπεί σε σκλάβους και την ανθρώπινη ζωή να μην έχει καμιά αξία.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Contra.gr» που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της πρεσβείας του Νεπάλ (οι μετανάστες από το Νεπάλ αποτελούν την πλειοψηφία των εργατών στα έργα) στο «doha news» -με βάση τα επίσημα στοιχεία- τον Ιούνη σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων εργατών αφού 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους από καρδιοαγγειακές νόσους, παρά το ότι τα θύματα βρίσκονταν σε νεαρή ηλικία. Οπως εξήγησε ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας Χαριχάρ Καντ Πουντέλ οι συνθήκες εργασίας αποτελούν την αιτία: «Πολλοί εργάτες δεν έχουν γεύματα ή αρκετό νερό, όταν δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες όλη μέρα. Ο καιρός εδώ είναι διαφορετικός από εκείνον στη χώρα μας. Οι υπήκοοί μας δεν τον έχουν συνηθίσει» δήλωσε ο Πουντέλ.

Σημειώνεται ότι η επιλογή του Κατάρ ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ 2022 από την αρχή προκάλεσε τριγμούς και αποδείχθηκε ιδιαίτερα... θερμή αφού τον προβληματισμό για τις κλιματολογικές συνθήκες (υπάρχουν σκέψεις για διεξαγωγή των αγώνων χειμώνα) ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για χρηματισμό παραγόντων προκειμένου να ψηφίσουν την αραβική χώρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ