Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια

Σε διαθεσιμότητα 1.349 εργαζόμενοι από έξι πανεπιστήμια

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ χτες αναμενόταν να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις θέσεις που καταργούνται. Σύμφωνα με όσα διαρρέονταν χτες, σε διαθεσιμότητα βγαίνουν 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων κάποιοι από τους οποίους θα μετακινηθούν σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των διαθέσιμων θα αντληθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το ΕΜ Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας και κανένα ΤΕΙ. Τα ιδρύματα από την πλευρά τους δηλώνουν ότι έχουν ήδη έλλειμμα 2.500 υπαλλήλων.

Με νέα 48ωρη απεργία, Δευτέρα και Τρίτη, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους άλλους συλλόγους εργαζομένων να συμπαραταχθούν με αγωνιστικές δράσεις και τη Διοίκηση του ΑΠΘ να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού με την ανακοίνωση των 240 διαθεσιμοτήτων - απολύσεων που διέρρευσε ότι θα γίνουν, το ίδρυμα δε θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Σύμφωνα με το ΑΠΘ, δεν «περισσεύει» κανένας και χρειάζεται επιπλέον 213 υπαλλήλους για να λειτουργήσει σωστά.

Στο ΑΠΘ, από το 1987 και έπειτα, δεν έχει διοριστεί κανένας υπάλληλος με ΑΣΕΠ. Ενα μεγάλο ποσοστό διορίστηκε με προεδρικά διατάγματα και ανήκει στην κατηγορία Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου - ΙΔΑΧ. Πολλοί από αυτούς διορίστηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι αλλά προσφέρουν επιστημονικό έργο.

Με τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, εκτιμάται ότι θα αδυνατούν να λειτουργήσουν οι πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής Σχολής που αποτελούν κομμάτι του ΕΣΥ και μια σειρά άλλες υπηρεσίες όπως το Κέντρο Αναφοράς AIDS, τα Παρατηρητήρια Λοιμωδών Νοσημάτων (για τον Ιό του Δυτικού Νείλου), η μοναδική κλινική μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κλπ.

Επιπλέον χωρίς οδοντιατρική φροντίδα θα μείνουν οι άποροι και ανασφάλιστοι που περιθάλπονται δωρεάν στις κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής.

Θα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας ο Σεισμολογικός Σταθμός της σχολής Θετικών Επιστημών θα προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών, των κέντρων Περιβάλλοντος, των εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας και πιστοποίησης ποιότητας προϊόντων.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα σταματήσουν καθώς τις «τρέχουν» κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι - διδάκτορες του τμήματος Αρχαιολογίας.

Το ΑΠΘ προχώρησε την Πέμπτη σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του μελετούν το ενδεχόμενο της παραίτησης από τα διοικητικά τους καθήκοντα, «λόγω αδυναμίας άσκησης διοίκησης» αν προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες.

Αναστολή της διοικητικής λειτουργίας και αναβολή έναρξης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε χτες η Σύγκλητος του ιδρύματος ενάντια στην απόφαση να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 96 υπάλληλοι, που αντιστοιχούν στο 27% του συνολικού διοικητικού προσωπικού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ