Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρόσκληση δημιουργίας νέου πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου

Μια πρωτοβουλία με σύνθημα «Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει» αρχίζει από τώρα και θα κορυφωθεί του χρόνου στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

...Φέτος σε αυτές τις δραστηριότητες θα ενταχθούν και οι παρουσιάσεις των πρωτότυπων έργων των καλλιτεχνών, που θα ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
...Φέτος σε αυτές τις δραστηριότητες θα ενταχθούν και οι παρουσιάσεις των πρωτότυπων έργων των καλλιτεχνών, που θα ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Οι Τομεακές Οργανώσεις Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλία και καλούν τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειές της και τη διέξοδο από αυτή.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ιλιον, σε μια εκδήλωση που περιελάμβανε δύο σκέλη: Ξεκίνησε με συναυλία νέων δημιουργών που παρουσίασαν πρωτότυπα τραγούδια τους στο πνεύμα του καλέσματος των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ακολούθησε παρουσίαση της Διακήρυξης της πρωτοβουλίας από την Βαγγελιώ Πλατανιά, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καλλιτεχνών του ΚΚΕ.

Η διακήρυξη των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει ως εξής:

Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει

«Ζούμε στους καιρούς των αποφάσεων.

Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της, η φτώχεια, η μετανάστευση, η άνοδος του φασισμού, οι πολεμικές προετοιμασίες και απειλές στην ευρύτερη περιοχή βάζουν σε όλους τους εργαζόμενους ένα καθήκον. Να πάρουμε μία μεγάλη απόφαση. Να μάθουμε, να οργανωθούμε, να παλέψουμε. Κανείς δε θα νοιαστεί για την υπόθεσή μας, αν δε νοιαστούμε οι ίδιοι.

Να μάθουμε για τις αιτίες της κρίσης, να οργανωθούμε και να τις αντιπαλέψουμε. Η κρίση είναι παιδί της ανάπτυξης του καπιταλισμού που φούσκωσε από τα κέρδη του και κοντεύει να σκάσει. Η συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων - αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των εργατών - έγινε τόσο μεγάλη που το κεφάλαιο δεν μπορεί να τον ξαναεπενδύσει, εξασφαλίζοντας τα επιθυμητά γι' αυτό κέρδη. Εργατικά χέρια υπάρχουν, μηχανές υπάρχουν, τεχνογνωσία υπάρχει, όμως όλα αυτά καταστρέφονται, εργοστάσια κλείνουν, η ανεργία φουντώνει, γιατί κριτήριο της ανάπτυξης και της παραγωγής δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά το κέρδος.

Από τις δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ τον περασμένο χειμώνα...
Από τις δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ τον περασμένο χειμώνα...
Δεν είναι αιτία της κρίσης η "κακιά Μέρκελ", η "γερμανική κατοχή", τα μνημόνια. Δεν είναι τα λαμόγια και οι κακοί πολιτικοί. Δε φταίει η κακή διαχείριση του καπιταλισμού που μία άλλη κυβέρνηση τάχα θα τον διαχειριστεί καλύτερα. Η λύση και η δύναμη βρίσκονται στον οργανωμένο λαό που θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η λύση βρίσκεται στην αποφασισμένη και καλά οργανωμένη εργατική τάξη που μαζί με τους συμμάχους της θα ανοίξει με τον αγώνα της το δρόμο για μία κοινωνία που κριτήριο της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Και η Τέχνη;

Σ' αυτούς τους καιρούς, λοιπόν, και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει.

Να ξεπεράσει δισταγμούς, να σταθεί στο πλάι της πρωτοπόρας τάξης, της εργατικής, η οποία έχει ανάγκη μία Τέχνη που θα μιλάει τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Μία Τέχνη που επιστρατεύοντας τα δικά της αισθητικά όπλα, επιστρατεύοντας τη γνώση, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα, τη βούληση θα στρατευτεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών όλου του πλούτου.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προσκαλεί καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης να ανταποκριθούν με αγωνιστική δημιουργικότητα στην ανάγκη αυτή.

Να δημιουργήσουν για την κρίση, τις συνέπειές της, τη διέξοδο από αυτή, μακριά από τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τα αίτιά της, μακριά από τη μοιρολατρία, την απελπισία, την κατάθλιψη και την υποταγή. Να δημιουργήσουν μία τέχνη στην οποία θα βρουν έκφραση οι ανησυχίες, οι αγώνες, τα όνειρα και οι ελπίδες της εργατικής τάξης. Μία τέχνη που να μπορεί να εμψυχώσει, να γεμίσει αισιοδοξία τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Η πρόσκληση αφορά όλα τα είδη της Τέχνης που απευθύνονται στους "μεγάλους" όσο και σε παιδιά:

Μουσική - τραγούδι

εικαστικά - σκίτσο - animation

λογοτεχνία - ποίηση

ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία - ντοκιμαντέρ)

συγγραφή θεατρικού έργου

χορό.

Εργα μπορούν να κατατεθούν όλη την περίοδο μέχρι το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Ολα τα έργα των καλλιτεχνών που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και τις ανάγκες των καιρών, θα εκτεθούν ηλεκτρονικά μέσα από τις ιστοσελίδες του Φεστιβάλ, της ΚΝΕ και του portal. Ταυτόχρονα θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για την προβολή των έργων στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο. Η δραστηριότητα θα κορυφωθεί στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Για τους συμμετέχοντες θα διοργανωθούν σεμινάρια για τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης, αλλά και για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτή την πρωτοβουλία θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες www.902.gr., www.kne.gr., efestivaΙ.kne.gr».

Πρώτο βήμα η συναυλία που έγινε στο Φεστιβάλ

Η συναυλία των νέων καλλιτεχνών, που στο Φεστιβάλ προηγήθηκε της παρουσίασης της Διακήρυξης, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχουν και στις μέρες μας καλλιτέχνες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών και του λαού μας. Τραγούδια με έντονο το στοιχείο του προβληματισμού πάνω σε ό,τι ταλανίζει τους ανθρώπους του μόχθου, και έκδηλη τη διάθεση για αγώνα, ρήξη, ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ήταν αυτά που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Στη σκηνή ανέβηκαν τραγουδιστές και ερμήνευσαν έργα των: Γιάννη Μυγδάνη (μελοποίησε το έργο του Ναζίμ Χικμέτ «Για τη ζωή»), Γιώργου Μητρογιαννόπουλου, καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο «Ακάλεστος» (σε δυο τραγούδια με έντονα κοινωνικά μηνύματα), Κώστα Χατζηκυριάκου - Σβώκου (μελοποίησε το έργο του Βάρναλη «Στην εξορία»), Στέφανου Χατζηαναγνώστου (με ένα τραγούδι ενάντια στα ναρκωτικά, κι άλλο ένα εμπνευσμένο από την απεργία των χαλυβουργών) και Κώστα Βλαχούτσου (με δυο αμιγώς εργατικά τραγούδια όντας εργοστασιακός εργάτης κι ο ίδιος ο δημιουργός, το ένα «Για 500 φράγκα» εμπνευσμένο από τον αγώνα των χαλυβουργών, και το άλλο «Ο συγκολλητής»). Τραγούδια που κέρδισαν επάξια το χειροκρότημα του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ