Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Διευρυμένες» οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση συζητά για εφ' όλης της ύλης διευθετήσεις και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου

Επιτάχυνση των διαδικασιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας), δρομολογεί η κυβέρνηση, θέλοντας να αξιοποιήσει τη συγκυρία και τους συσχετισμούς που δημιουργεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας στα σχέδια που εξυφαίνονται. Στόχος της είναι να στρώσει το έδαφος για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας από τους μονοπωλιακούς ομίλους, με όφελος και για τις ντόπιες επιχειρήσεις.

Μιλώντας χτες σε παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρ. Ροζάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλος, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της προσεχούς ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ».

Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό ΑΟΖ, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο! Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι γύροι των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών έχουν τώρα διευρυνθεί και «αφορούν, όχι μόνον το Αιγαίο πλέον, αλλά και την ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα, αλλά όλες τις θαλάσσιες ζώνες»! Η δήλωση αυτή γίνεται την ώρα που η Τουρκία προβάλλει σαν πάγιο αίτημα να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, επειδή η θέση του βρίσκεται στην Αν. Μεσόγειο.

Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης να διευθετήσει την ΑΟΖ με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Ιταλίας και της Αλβανίας.

Εξ ονόματος της αστικής τάξης στην Ελλάδα, ο Ευαγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο καθορισμός των «θαλάσσιων ζωνών» και η «ενεργειακή πολιτική» είναι κεντρική «προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» που, όπως είπε, «συνδέεται με την επιδίωξη της ανάπτυξης». Δηλαδή, τους όρους για τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, συμφώνησε με την ιταλική κυβέρνηση, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, να αποτελέσει η επόμενη χρονιά «μεσογειακό έτος», με έμφαση στις «ολοκληρωμένες θαλάσσιες πολιτικές». Οι ανακοινώσεις του Ευαγ. Βενιζέλου, αποτελούν τμήμα της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για «συνεκμετάλλευση» των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κρατών - μελών της.

Φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει στο πιάτο των μονοπωλίων τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, για τους οποίους ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων αμερικάνικοι, γαλλικοί, βρετανικοί και ισραηλινοί ενεργειακοί κολοσσοί, ο Ευαγ. Βενιζέλος σημείωσε: «Το πιο σημαντικό γεγονός των τελευταίων 40 ετών είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η ψήφιση του νόμου 4001/2011, με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα απώτερα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, υποκείμενα βέβαια σε τελική συμφωνία με τους γείτονες».

Με τις άλλες χώρες

Ο Ευαγ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία με την Ιταλία ώστε η «διμερής συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας του 1977» να μετατραπεί «σε μία ευρύτερη σύμβαση οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» μεταξύ των δύο χωρών. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 14 Οκτώβρη θα μεταβεί στα Τίρανα, με στόχο «την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης και επικύρωσης της υπογεγραμμένης, αλλά μη κυρωθείσας σύμβασης για την οριοθέτηση γενικώς των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας».

Ο Ευαγ. Βενιζέλος τόνισε ότι είχε και μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Λίβυο ομόλογό του προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών». Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα της κυβέρνησης «να αποδεχθεί δικαστική διαδικασία οριοθέτησης» των θαλάσσιων ζωνών. Ισχυρίστηκε ότι «χρειάζεται συναινετικό πνεύμα» και έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι αυτός είναι «ο πατριωτισμός με σύγχρονους όρους», βαφτίζοντας έτσι την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας, ισχυρίστηκε ότι «ο μονομερής προσδιορισμός ΑΟΖ δεν προβλέπεται από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ