Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Κωστής Σκαλιόρας

Ο Κωστής Σκαλιόρας, ένας πολύπλευρος, σεμνότατος, φύσει ευγενής και αγαπητός πνευματικός άνθρωπος, σύντροφος της Ξένιας Καλογεροπούλου, «έφυγε» το Σαββάτο, από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον είχε καθηλώσει τα τρία τελευταία χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (4 μ.μ.) από το Α' Νεκροταφείο.

Ο Κωστής Σκαλιόρας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1927. Στα Γράμματα πρωτοεμφανίστηκε, μετά την απελευθέρωση, δημοσιεύοντας ένα διήγημά του στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά». Σπούδασε Ψυχολογία και Κινηματογράφο στο Παρίσι. Εργάστηκε ως κριτικός Κινηματογράφου και επιφυλλιδογράφος και αρχισυντάκτης στον Τύπο, ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ελληνικού Λογοτεχνικού - Ιστορικού Αρχείου και των «Φίλων Μουσείου Ελληνικών Οργάνων». Διηύθυνε για πολλά χρόνια το πολιτιστικό, λογοτεχνικό - μεταφραστικό και εκδοτικό πρόγραμμα της Εταιρίας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού.

Υπέγραψε σπουδαίες μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και κυρίως μεγάλων δραματουργών του παγκόσμιου θεάτρου: Μπρεχτ, Μπέκετ, Μολιέρο, Τουργκένιεφ, Γκολντόνι, Γκόρκι, Ρουτζάντε, Μπέρναρ Σο, Κλοντέλ, Ζιροντού, Σντίτσλερ, Γκομπρόβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ