Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Οδοιπορικό στους τόπους εξορίας

Ενα πολύ σημαντικό ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στους τόπους εξορίας, όπου χιλιάδες αγωνιστές άφησαν την τελευταία τους πνοή, είναι η ταινία «Τόποι εξορίας και ιστορικής μνήμης», του Λεωνίδα Βαρδαρού, που προβάλλεται την Πρωτομαγιά από την ΕΤ-1, στις 18.00.

Η Ακροναυπλία, ο Αη Στράτης δημιουργούν το αληθινό «σκηνικό», τα «παράθυρα» απ' όπου η μνήμη δραπετεύει για να ανασυνθέσει πτυχές της ιστορίας, την ιστορία αυτού του τόπου. Ιστορία, που χωρίς ανάπαυλα ξεδιπλώνεται στα μεταπολεμικά χρόνια πάνω στ' άνυδρα βράχια των κολαστηρίων της Γυάρου και της Μακρονήσου, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες από τα χρόνια του εμφυλίου μέχρι το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει κινηματογραφημένο αρχειακό υλικό, σημερινές εικόνες των ιστορικών τόπων, αποσπάσματα από προσωπικές γραπτές μαρτυρίες, προσωπικές αφηγήσεις από αγωνιστές, εργαζόμενους, ανθρώπους της τέχνης, μπροστά στο φακό, συνθέτοντας έτσι ένα χρονικό ζωής. Η επιμέλεια του κειμένου είναι του Αγη Μαραγκουδάκη, ενώ αφηγητές είναι ο Βασίλης Κολοβός και η Ζαχαρένια Αθητάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ