Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Το «ταξίδι» ενός αγωνιστή

Το πορτρέτο του Γιώργου Ζιούτου, του μαχόμενου δημοσιογράφου, εκδότη, ερευνητή και διανοούμενου της Αριστεράς, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το αφιέρωμα με τίτλο: «Γ. Δ. Ζιούτος: Ταξίδι χωρίς τέλος», που προβάλλεται ανήμερα Πρωτομαγιά από τη ΝΕΤ, στις 19.15. Το αφιέρωμα έχει βασιστεί στα ημερολόγια και τις σημειώσεις του, ενώ παλαίμαχοι δημοσιογράφοι και αγωνιστές καταθέτουν τη μαρτυρία τους γι' αυτόν.

Ο Γιώργος Ζωϊτόπουλος ή Ζιούτος γεννήθηκε το 1903 στη Μακρυνίτσα του Πηλίου και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Από πολύ νέος μπήκε στη δημοσιογραφία, αναμείχθηκε ενεργότατα στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα της χώρας. Τον καιρό της Κατοχής υπήρξε ένας από τους βασικούς συνεργάτες του παράνομου αντιστασιακού Τύπου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Με την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανέβηκε στο βουνό και έγινε γενικός γραμματέας και συντονιστής των εργασιών της. Μετά την απελευθέρωση, διατέλεσε γενικός διευθυντής της εκδοτικής επιχείρησης του ΚΚΕ «Τα Νέα Βιβλία». Το 1947 έφυγε για το Παρίσι, όπου και παρέμεινε αυτοεξόριστος μέχρι το θάνατό του.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Νίκου Θεοδοσίου και της Κατερίνας Ζωϊτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου, η φωτογραφία είναι του Γιώργου Κουρμουζά, η μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη και η παραγωγή της Κατερίνας Ζωϊτοπούλου - Μαυροκεφαλίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ