Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συζητήσεις για τα «χρηματοδοτικά κενά»

Στα 10,5 δισ. ευρώ το «κενό» για τη διετία 2014-2015, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Η κατάσταση και οι εξελίξεις στα κράτη μέλη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται σε φάση χρηματοδοτικής στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών βρέθηκαν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στο Λουξεμβούργο. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη παραπέμπουν όλα τα εξεταζόμενα μέτρα και οι επιμέρους εκδοχές, που αφορούν στον τρόπο κάλυψης των «χρηματοδοτικών κενών» (δηλ. για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ), είτε με τη μορφή νέου «κουρέματος» πάνω στο ελληνικό κρατικό χρέος είτε με τη μορφή «διευκόλυνσης».

Το «Δεκέμβρη ή το Γενάρη θα γίνει η συζήτηση για την κάλυψη του "χρηματοδοτικού κενού" στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γ. Ασμουσεν, προσδιόρισε το «κενό» για το 2014 στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι «το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο Ιούλης 2014 - τέλη 2015 ανέρχεται κοντά στα 10,5 δισ. ευρώ».

Η «επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» είναι η θέση, που για λογαριασμό της συγκυβέρνησης, προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι «διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, κάνει λόγο για νέο «κούρεμα» του χρέους, αυτή τη φορά από τον «επίσημο τομέα», δηλαδή από τα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στις οποίες κατά κύριο λόγο έχουν περιέλθει τα μακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση διαμορφώνεται το πλαίσιο για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων της επόμενης περιόδου. Η Κομισιόν, σε πρόσφατο «κείμενο εργασίας», έχει προτείνει τη λύση των μαζικών ανατιμήσεων πάνω στους φόρους κατανάλωσης. Το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων στα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έριξε στο τραπέζι και τη λύση της «έκτακτης εισφοράς» (ύψους 10%) στις «καθαρές τραπεζικές καταθέσεις» σε κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης.

Με ή χωρίς μνημόνια, αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογούνται και για τα άλλα κράτη της ΕΕ. «Οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο θα συμφωνηθούν αργότερα, όχι αυτόν το μήνα - πιθανόν τον Νοέμβριο», δήλωσε, προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Ε. Κένι είχε δηλώσει ότι η χώρα του πρόκειται να επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από την 15η Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι «δε θα σημάνει ότι τα οικονομικά μας προβλήματα έχουν τελειώσει... αλλά επιτέλους, η εποχή του μνημονίου θα έχει παρέλθει».

Τέλος, η Πορτογαλία, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξετάζει τη λύση της ανταλλαγής χρέους μέσα στο 2013, ώστε να εκμεταλλευτεί τη «βελτίωση της ζήτησης των επενδυτών» και να αρχίσει να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ