Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών και πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων στο συριακό χημικό οπλοστάσιο. Εκπρόσωποι του Οργανισμού, για πολλοστή φορά, επανέθεσαν, χτες, το ζήτημα της αναγκαιότητας επίτευξης, έστω τοπικών και ολιγόωρων, εκεχειριών, προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, διατύπωσε την άποψη ότι θα «ήθελε να δει το συριακό χημικό οπλοστάσιο εκτός συριακού εδάφους, να είναι ασφαλισμένο και να καταστρέφεται», αλλά πρόσθεσε την τελική απόφαση για το πώς και πού θα καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα την καταθέσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Ο Κέρι αναχωρεί, εντός Σαββατοκύριακου, για νέα περιοδεία στην Ευρώπη. Μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης θα μεταβεί σε Παρίσι, Λονδίνο και Ρώμη. Την Τρίτη στο Λονδίνο θα συμμετάσχει σε νέα σύνοδο των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας» (των δυνάμεων που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους) στην οποία, όπως είπε, θα επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα» και θα προσπαθήσει να προωθήσει «την πραγματοποίηση της συνόδου της Γενεύης παρά το ότι είναι άγνωστο το αν θα έχει αποτέλεσμα και ποιο θα είναι αυτό». Ο Κέρι θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Λέτα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου που θα βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για επίσκεψη, ενώ φαίνεται ότι θα συναντήσει και τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών.

Χτες, πάντως, έγινε γνωστό ότι το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, επικύρωσε τη συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο υποστηρικτικής βάσης της κοινής αποστολής των δύο οργανισμών και την παροχή διευκολύνσεων για την ασφαλή παρουσία και διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της στη Συρία. Οπως διευκρίνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, είχε κατατεθεί σχετικό αίτημα από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Εντός Συρίας, πάντως, σε αρκετά σημεία οι μάχες μαίνονται με σφοδρότητα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων. Ο συριακός στρατός φέρεται να ενισχύει τις δυνάμεις στη βόρεια περίμετρο της Δαμασκού πιθανότατα προκειμένου να προχωρήσει και εκεί σε «εκκαθάριση» αντικαθεστωτικών δυνάμεων από προάστια που ελέγχουν, όπως έπραξε αναλόγως και στα νότια. Σφοδρές μάχες μαίνονταν χτες για πολλοστή μέρα και στην περιοχή του Ντάιρ αλ Τζουρ, στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη σκοτώθηκε υψηλόβαθμος αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, πρώην υπεύθυνος για το Λίβανο, ο Τζαμάα Τζαμάα. Στις εκεί συγκρούσεις συμμετέχουν, από την πλευρά των αντικαθεστωτικών, κυρίως ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες μισθοφόρων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» που, κατά ανθρωπιστικές οργανώσεις, προχώρησε σε εκτέλεση τουλάχιστον 10 αιχμαλώτων στρατιωτών χτες. Στη Δαμασκό έφτασε χτες και ανώτατος αξιωματικός των λιβανικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση Λιβανέζων πολιτών που έχουν απαχθεί εδώ και μήνες από ενόπλους που ζητούν την απελευθέρωση, με τη σειρά τους, συλληφθέντων από το συριακό στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ