Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθληση για όλους;

Την Πέμπτη 17/10 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά την πρόσληψη 1.364 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σύμβαση διάρκειας 8 μηνών στα προγράμματα «Αθληση για όλους». Οπως μας πληροφορεί η ίδια η απόφαση, έλαβαν -λένε- υπόψη τους «τις ανάγκες των ΟΤΑ α΄ βαθμού σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, διάρκειας έως οκτώ (8) μήνες». Εδώ χρειάζεται να απαντηθούν κάποια ερωτήματα: Μήπως οι ανάγκες των ΟΤΑ για προσωπικό είναι 8μηνες; Η ανάγκη του λαού για άθληση είναι και αυτή διάρκειας 8 μηνών; Τέλος, μήπως η ανάγκη για εργασία είναι κι αυτή 8μηνη; Η απάντηση είναι προφανής και μας οδηγεί στο βασικό συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός του κράτους δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις ανάγκες του λαού για σταθερή εργασία με δικαιώματα, ούτε με αυτό που λέμε πρόσβαση σε αθλητισμό, πολιτισμό κ.ά., αλλά με την επέκταση των ταξικών φραγμών σε όλους τους τομείς, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση δομών.

Με βάση την ΚΥΑ ένα μεγάλο ποσό της μισθοδοσίας των εργαζομένων γυμναστών «καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι κάτοικοι και δημότες με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών και χορηγιών».

Το βασικό στοιχείο που αλλάζει πλέον ριζικά το τοπίο στο συγκεκριμένο χώρο είναι ότι το κόστος της μισθοδοσίας των εν λόγω γυμναστών μεταφέρεται στις πλάτες των συμμετεχόντων στα προγράμματα, δηλαδή στη λαϊκή οικογένεια που μετά από το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, μετά η φοροληστεία και την καρατόμηση των δικαιωμάτων ακόμα μια φορά θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη βαθιά.

Με άλλα λόγια, όποιος έχει χρήματα «αγοράζει» αθλητισμό, όποιος δεν έχει... ατύχησε. Αραγε το 27,9% των ανέργων πώς θα συμμετάσχει στα προγράμματα που κατά τ' άλλα είναι «για όλους»;

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι η ΓΓΑ θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων με ποσό 2,5 εκατ. Ανάλογες όμως υποσχέσεις είχαμε ακούσει και στο παρελθόν από τη ΓΓΑ και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν μείνει απλήρωτοι από τα αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις βλέπουμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών Αθλητισμού στους δήμους: Από τη μία έχουμε τα δουλεμπορικά των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που σε συνεργασία με τους δήμους προσλαμβάνουν προσωπικό με μισθούς πείνας και οργανώνουν ανταποδοτικά προγράμματα, και από την άλλη τη λογική που λέει ότι οι εργαζόμενοι που δεν προσλαμβάνονται με τον προαναφερθέντα τρόπο υπογράφουν συμβάσεις βασισμένες στο χαράτσωμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που πληρώνει το... μάρμαρο.

Η επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά δικαιώματα καθώς και στο δικαίωμα για άθληση συνεχίζεται με κάθε τρόπο και επιβεβαιώνεται καθημερινά η άποψη που λέει ότι ο αθλητισμός ως πλευρά του συστήματος σε κάθε φάση θα επηρεάζεται από τη βάση στην οποία στηρίζεται, δηλαδή την οικονομία, συνεπώς στην παρούσα φάση η καπιταλιστική κρίση επιδρά αναπόφευκτα.

Το ΚΚΕ ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε πάρει θέση γι' αυτές τις εξελίξεις που προδιαγράφονταν, για την απομάκρυνση υπηρεσιών από την ευθύνη του κράτους και την ιδιωτικοποίησή τους. Οταν άλλοι διαφήμιζαν το δήθεν αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, το ΚΚΕ έλεγε ότι οι ΟΤΑ είναι το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων, εργαλεία εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ποιος επιβεβαιώνεται τώρα; Γι' αυτό λοιπόν τώρα, ακόμα πιο αποφασιστικά, χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ, να μη χαθεί άλλος χρόνος στη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων.


Βαγγέλης ΓΕΙΤΟΝΑΣ,
μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ