Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια

Διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ σε Σέρρες και Θράκη

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και στη Βόρεια Ελλάδα η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, παραχωρείται σε ομίλους η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και η λειτουργία τους για τα επόμενα 27 χρόνια, με σοβαρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες τόσο μέσω των πολλαπλάσιων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, όσο και με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις τεχνολογίες που επιλέγονται.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έναρξη της τελικής φάσης του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Σερρών και την Α' φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην περίπτωση των Σερρών, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι στις 4 Δεκεμβρίου 2013 και αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Σερρών για διάστημα 27 ετών. Οι συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι οι: ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ΕNVITEC, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, NOVAERA HELLAS.

Στην περίπτωση της Θράκης, ξεκίνησε η Α΄ Φάση με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 3 Δεκέμβρη 2013. Αφορά την κατασκευή και λειτουργία για διάστημα 27 ετών, Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου θα λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προβλέπει επίσης την κατασκευή και λειτουργία και δεύτερης ΟΕΔΑ, στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας.

Για τη συγχρηματοδότηση του κόστους κατασκευής θα αξιοποιηθούν και πόροι από το ΕΣΠΑ.

Τις αρνητικές εξελίξεις είχε καταγγείλει μέσα στο καλοκαίρι η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών σημειώνοντας ότι στο βωμό του κέρδους έγινε «λάστιχο» ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά, ο ΧΥΤΥ των Σερρών έγινε ΧΥΤΑ και στη συνέχεια ΧΥΤ και μάλιστα σε τοποθεσία (περιοχή Νεράιδα στο Παλαιόκαστρο) που δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νομού, αφού έγινε σε υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων. Σήμερα στον ίδιο χώρο προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Προειδοποιούσε, επίσης, ότι «όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με τους γερασμένους στόλους, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλο κόστος. Στα σχέδιά τους μάλιστα δήθεν για τη μείωση του κόστους συμπεριλαμβάνεται και η καύση με στόχο την παραγωγή ενέργειας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το περιβάλλον και τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ