Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αναμένουν χρήμα και «φιλικό περιβάλλον»

Τα πάντα για την... «καινοτομία», υπόσχεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

Πρόσκληση προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, να επενδύσουν στην Ελλάδα η οποία διαθέτει και επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό, αλλά και μία κυβέρνηση διατεθειμένη να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούν για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο του «Infocom».

Κατά τον Κ. Χατζηδάκη οι συγκεκριμένοι κλάδοι μπορούν να διαδραματίσουν «σπουδαίο ρόλο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια», δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση, η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν πρωταγωνιστική θέση.

Αναλύοντας το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον κλάδο ανέφερε ότι θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, θα αναπτυχθεί άμεσα η «συνεργασία» των ερευνητικών ιδρυμάτων και των ΑΕΙ της χώρας με τη βιομηχανία, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση των συγκεκριμένων δράσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη ειδική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης «βρίσκεται σε διαρκή επαφή και διαβούλευση με επιχειρηματικές ενώσεις, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το ισραηλινό επενδυτικό fund «Yosma», η οποία προέκυψε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, καθώς και στην ενδεχόμενη εγκατάσταση πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα, όπως των Nokia, SAP και ZTE.

Σε αναζήτηση «κοινού παρόχου»

Σημαντική πτυχή του συνεδρίου αποτέλεσε η κοινή τοποθέτηση στελεχών και εκπροσώπων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τη δημιουργία κοινού παρόχου υποδομών δικτύου σε εθνικό επίπεδο και η μετακίνηση του «ανταγωνισμού» μόνο στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων. Η λύση αυτή προτάθηκε ως η πλέον αποδοτικότερη τόσο για την «αποδέσμευση» κεφαλαίων από τις εταιρείες τα οποία μπορούν να επενδυθούν σε άλλες κατευθύνσεις, όπως στον τομέα της έρευνας, όσο και ως μέσο για την αποφυγή μιας σειράς «δυσκολιών» που συναντούν σήμερα σε επίπεδο κατασκευαστικό, νομικό, κ.α. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υφιστάμενο «επιχειρηματικό περιβάλλον» της χώρας, όπως σημείωναν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, «απέχει ακόμα αρκετά από το να χαρακτηριστεί φιλικό προς τις επιχειρήσεις, συνεχίζει να δυσχεραίνει τη βιωσιμότητα μίας επιχειρηματικής προσπάθειας, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ