Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέα συμφωνία με τους εργοδότες «στα μουλωχτά»

Υπέγραψαν «πρωτόκολλο» παράτασης των διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη

Νέο έδαφος στους μεγαλέμπορους να κλιμακώσουν την αντεργατική επίθεση έδωσαν ξανά οι δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ) και του ΕΜΕΙΣ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Προχτές το βράδυ, χωρίς καν να ενημερωθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας, η πρόεδρος (ΕΜΕΙΣ) και ο γενικός γραμματέας (ΑΠ) της ΟΙΥΕ υπέγραψαν με δύο εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου (ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ) «Κοινή συμφωνία - Πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.

Στη «συμφωνία» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι, με τη λήξη της από 27-6-2012 εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης του εμπορίου, ο βασικός μισθός του κάθε εργαζόμενου, σύμφωνα με το νόμο και τους κανόνες της μετενέργειας, δεν μεταβάλλεται, τα μέρη συμφωνούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, η οποία σύμβαση θα έχει ισχύ από 1ης Νοεμβρίου 2013».

Με τον τρόπο αυτό, παραμένει «στον αέρα» η κλαδική Σύμβαση, παγιώνεται η μείωση του 6,7% στους μισθούς, όπως προβλέπει η σύμβαση που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2012 και επιπλέον καλλιεργείται επανάπαυση στους εργαζόμενους, την ώρα που άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, καθώς χτες έληξε η μετενέργεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπέγραψε και το 2012 σύμβαση με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς να έχει καν συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας!

Την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες ρητά έχουν απαιτήσει νέες μειώσεις στους μισθούς κατά 13%, την ώρα που «αέρα στα πανιά» τους δίνει και ο νόμος που στοχεύει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η ηγεσία της ΟΙΥΕ όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ενημερώσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων, αλλά υπογράφει «συμφωνίες» με τους εργοδότες «στα μουλωχτά» και μάλιστα παραμονές πανεργατικής απεργίας. Οπως μάλιστα ομολογεί, στη συγκεκριμένη «συμφωνία» οι δύο μεριές έλαβαν υπόψη «την ανάγκη προστασίας τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων του εμπορίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ