Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Εχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά δεν ξέρει κανείς πού μπορεί να οδηγήσει αυτό και πότε» δήλωνε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία πραγματοποίησης της «Γενεύης ΙΙ» αλλά και το περιεχόμενό της. Αναχωρώντας από τη Δαμασκό ο Μπραχίμι τόνισε, «πετώντας το μπαλάκι» στους αντικαθεστωτικούς, ότι δεν μπορεί να γίνει σύνοδος χωρίς οι ίδιοι να συμμετάσχουν.

Ο Μπραχίμι, λίγο αργότερα, έφτασε στη Βηρυτό όπου συναντήθηκε με το Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και αναμενόταν να δει και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι. Σουλεϊμάν και Μπραχίμι επανέλαβαν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο ζήτημα της Συρίας και ο δεύτερος ευχαρίστησε εκ μέρους του ΟΗΕ το Λίβανο, γιατί «σηκώνει ένα μεγάλο βάρος απορροφώντας τα κύματα των Σύρων προσφύγων». Την ελπίδα ότι η «Γενεύη ΙΙ» θα πραγματοποιηθεί επιτυχώς εξέφρασε και ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Μεντβέντεφ τοποθέτησε την πραγματοποίησή της προς τα τέλη του χρόνου.

Ιράν - Τουρκία συμφωνούν, παρά τις διαφωνίες

Η «Γενεύη ΙΙ» βρέθηκε στο επίκεντρο και των επαφών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλο που Ιράν και Τουρκία έχουν στηρίξει αντίθετες πλευρές στη Συρία, με το πρώτο να στέκεται στο πλευρό του Ασαντ και τη δεύτερη των αντικαθεστωτικών και να μετατρέπεται το έδαφός της σε «ασφαλές πέρασμα», σήμερα φαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι διαφωνίες μένουν στο περιθώριο λόγω του αυξανόμενου κινδύνου που παρουσιάζει η δράση των ισλαμιστικών μισθοφορικών οργανώσεων τύπου «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», που ενοχλούν πια και την τουρκική πλευρά.

Νέα ισραηλινή επιδρομή;

Στο πεδίο της μάχης, ο συριακός στρατός κατέλαβε την Σαφίρα, στρατηγικής σημασίας πόλη κοντά στο Χαλέπι. Την ίδια ώρα, ούτε η Συρία ούτε το Ισραήλ σχολίαζαν την πληροφορία που διέρρευσε από αντικαθεστωτική πηγή και μετέδιδε το CNN, επικαλούμενο και Αμερικανό αξιωματούχο, ότι τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινή επιδρομή έπληξε φορτίο ρωσικών πυραύλων SA 125s σε βάση στη Λατάκεια, επειδή «προοριζόταν για τη Χεζμπολάχ». Αν ισχύει, πρόκειται για την 6η ισραηλινή επιδρομή σε συριακό έδαφος από την αρχή του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ