Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φτώχεια και χωρίς μνημόνια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, σχετικά με τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα. Σύμφωνα με αυτά, ο ένας στους έξι Γερμανούς ζει υπό την απειλή της φτώχειας.

Παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που γνωρίζει η οικονομία της χώρας και την πτώση της επίσημης ανεργίας, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί στη Γερμανία, αφού το 2005 αφορούσε το 12,2% του πληθυσμού και το 2011 το 16,1%, με τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες να βρίσκονται στην πιο δυσμενή θέση. Τα παραπάνω στοιχεία αποδίδονται κυρίως στη ραγδαία αύξηση της ημιαπασχόλησης -τα λεγόμενα «mini - jobs»- με τους πολύ χαμηλούς μισθούς, η οποία απορροφά ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εργατικού δυναμικού. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε γειτονικές χώρες της Γερμανίας ανέρχονται στο 9,6% για την Τσεχία, στο 10,1% στην Ολλανδία και στο 14,1% στη Γαλλία.

Ανάλογα, όμως, ήταν τα στοιχεία και για μία ακόμη χώρα δίχως «μνημόνια» και «τρόικα», την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, από το 2007 μέχρι το 2012, ο αριθμός των Ιταλών που ζουν σε κατάσταση «απόλυτης ένδειας» διπλασιάστηκε από 2,4 εκατομμύρια στα 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους, με τους μισούς από αυτούς να ζουν στην Κάτω Ιταλία, ενώ το 20% είναι παιδιά και έφηβοι. Την ίδια ώρα, το 65% των ιταλικών νοικοκυριών έχει περιορίσει τις αγορές του λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ φέτος αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ