Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για δέκατη συνεχόμενη Κυριακή στο Βουκουρέστι, κατά του διπλού γιγαντιαίου έργου εξόρυξης χρυσού από καναδική εταιρεία και σχιστολιθικού φυσικού αερίου από αμερικανικό κολοσσό, απαιτώντας ταυτόχρονα την παραίτηση της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το 24% συμμετείχε στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή στο Βερολίνο, με το ερώτημα εάν πρέπει να παραμείνει η διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος της πρωτεύουσας της Γερμανίας στη σουηδική Vattenfall που έχει συμβόλαιο 20 ετών. Το μικρό ποσοστό συμμετοχής (απαιτούνταν τουλάχιστον 25%), ωστόσο το ακύρωσε στην πράξη. Πάντως, στην τοπική διοίκηση της πόλης είναι για πολλά χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους οπορτουνιστές της Λίνκε.

ΜΟΝΑΧΟ.-- Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο. Η ανακάλυψη έγινε από την αστυνομία το 2011 σε σπίτι απόγονου ναζιστή συλλέκτη, ωστόσο δημοσιοποιήθηκε τώρα από το γερμανικό περιοδικό Focus, ενώ γίνεται λόγος ότι αυτά που βρέθηκαν αποτελούν μέρος από τα κατασχεμένα έργα από τους Ναζί.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στις κάλπες για την εκλογή νέου δημάρχου προσέρχονται από το πρωί σήμερα εκατομμύρια Νεοϋορκέζοι. Πιθανή διαφαίνεται η νίκη του 52χρονου Ιταλοαμερικανού «Δημοκρατικού» υποψήφιου Μπιλ ντε Μπλάζιο.

MΠΑΜΑΚΟ.-- Πάνω από 10 είναι οι ύποπτοι που συνέλαβε ως χτες η μαλινέζικη αστυνομία μετά τη δολοφονία των δύο Γάλλων δημοσιογράφων του RFI το περασμένο Σάββατο λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση συνέντευξης από στελέχη των αυτονομιστών Τουαρέγκ του κινήματος MNLA.

ΣΑΝΑ'Α.-- Σε νέα συμφωνία εκεχειρίας με την παρέμβαση του ΟΗΕ κατέληξαν στη βόρεια Υεμένη οι σιίτες μαχητές Χούθι και σαλαφιστές ένοπλοι, που συγκρούονταν από την περασμένη Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Νταμάζ, με αποτέλεσμα μέχρι χτες να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, ένοπλοι και πολίτες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη αερίου, σε κινεζικό ορυχείο στην επαρχία Γκουινχού. Οι λόγοι της έκρηξης, καθώς και το καθεστώς ιδιοκτησίας του ορυχείου δεν διευκρινίζονται, ωστόσο τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα κινεζικά ανθρακωρυχεία συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σε τεχνική βλάβη υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός ότι οφείλεται η πτώση του ισραηλινού μίνι μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους την Κυριακή στη βόρεια Γάζα και όχι σε κατάρριψη όπως ισχυρίζεται το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Οχι τόσο αισιόδοξος» δήλωνε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί για τις διαπραγματεύσεις με την «ομάδα των έξι» για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, των οποίων ένας ακόμη γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 8 Νοεμβρίου στη Βιέννη, συμπληρώνοντας ότι «αξίζει τον κόπο η προσπάθεια». Μία μέρα νωρίτερα, τις διαπραγματεύσεις είχε στηρίξει ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, δηλώνοντας ότι είναι «τεράστιο λάθος να θεωρεί κανείς τους διαπραγματευτές μας συμβιβασμένους». Χτες, έγινε μαζική συγκέντρωση για την 34η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας, το 1979, που διήρκησε 444 ημέρες και είχε 52 ομήρους. Στη διαδήλωση κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντεκα ακόμη άνθρωποι, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν χτες σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην επαρχία Σαλαχεντίν, και στις περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ