Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ακάλυπτοι από τη δημοτική αρχή οι εργαζόμενοι

Την αντεργατική στάση που κρατά η δημοτική αρχή Αθήνας πρώτα απ' όλα ενάντια στους ίδιους τους εργαζόμενους του δήμου κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη. Σημείωσε το γεγονός ότι στη γνωστή βιομηχανία δικών που έστησε η κυβέρνηση προκειμένου να διωχτούν όσοι συμβασιούχοι δήμων κατάφεραν να παραμείνουν πρόσκαιρα στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, στις δίκες που έγιναν πρόσφατα για δεκάδες συμβασιούχους του δήμου που εργάζονταν στον ΟΠΑΝΔΑ και το Δημοτικό Βρεφοκομείο, η δημοτική αρχή ήταν απούσα, απέφυγε επίτηδες να παραβρεθεί στα δικαστήρια εκπρόσωπός της και να διεκδικήσει μαζί με τους εργαζόμενους να παραμείνουν στη θέση τους, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο Ν. Σοφιανός ζήτησε έστω και χτες, Τετάρτη, που επρόκειτο να εκδικαστεί η παραμονή στην εργασία τους ή απόλυση 830 εργατών στις διευθύνσεις καθαριότητας και πρασίνου, η δημοτική αρχή να παραβρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε η δημοτική αρχή, επιτέλους, να κάνει στο ΔΣ ενημέρωση για την «αξιολόγηση» από τα αρμόδια υπουργεία των δομών του δήμου, όπως την είχε ζητήσει μάλιστα η ίδια η δημοτική αρχή. Αξιολόγηση, που, κατά πληροφορίες δημοσιευμένες στον Τύπο, γεννά μεγάλες ανησυχίες για παραπέρα απολύσεις, καθώς βγάζει κοντά 2.000 εργαζόμενους του δήμου «πλεονάζον προσωπικό».

Ακόμη, κατήγγειλε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έστησε πρόσφατα φιέστα με ευρωβουλευτές για τα 20χρονα από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, χωρίς να θιγεί η ουσία, τι κόστισε στον ελληνικό λαό η επαίσχυντη αυτή συνθήκη.

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν το οριστικό σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου που κατάρτισε και υπερψήφισε η δημοτική αρχή, προσχέδιο του οποίου είχε συζητηθεί στο ΔΣ ήδη από το Σεπτέμβρη και ανάμεσα σ' άλλα προβλέπει ότι τα έσοδα του δήμου προέρχονται σε ποσοστό μόλις 25% από κρατική χρηματοδότηση, το υπόλοιπο 75% προέρχεται από φόρους, τέλη, παράβολα, πρόστιμα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν (δείχνοντας και με συγκεκριμένα νούμερα) ότι ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει σε τίποτα τις διευρυνόμενες εν μέσω βαθιάς κρίσης ανάγκες του λαού της Αθήνας, αντίθετα φέρνει και νέες μειώσεις σε κονδύλια που προορίζονται, π.χ., για τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα δημοτικά ιατρεία, βασικές κοινωνικές δομές που χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση σε κονδύλια, μέσα και προσωπικό. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι καθώς η κυβέρνηση φέρνει το επόμενο διάστημα νέα μείωση (κατά 500 εκατ. ευρώ) στη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύντομα η δημοτική αρχή θα φέρει πρόταση αναθεώρησης του προϋπολογισμού προς τα κάτω, με δεδομένη άλλωστε τη στάση της δημοτικής αρχής να αποδέχεται κάθε φορά τις περικοπές που φέρνει η κεντρική διοίκηση, χωρίς καμία αντίδραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ