Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Πυκνώνουν οι επαφές για την παράδοση των υδρογονανθράκων

Πυκνώνουν οι επαφές και συνεννοήσεις της κυβέρνησης με ξένα μονοπώλια προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του πλούτου της χώρας (ειδικά των υδρογονανθράκων) σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά και να τους διασφαλίσει τζάμπα τιμολόγια στο ρεύμα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε με 25μελή αντιπροσωπεία των Γαλλικών Ενώσεων Επιχειρήσεων (MEDEF) και Βιομηχανιών (AFEP), παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τη συνεισφορά των τομέων του περιβάλλοντος και της ενέργειας στην ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ο υπουργός παρουσίασε στους Γάλλους μεγαλοεπιχειρηματίες τις προτεραιότητες του υπουργείου κατά την ερχόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ από 1/1/2014. Επικέντρωσε στις προσπάθειες που θα καταβληθούν για την «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ» (βλ. παράδοση πηγών και δικτύων ενέργειας σε μονοπώλια, αλλά και διασφάλιση φτηνής ενέργειας στις βιομηχανίες προς εξασφάλιση της παραπέρα κερδοφορίας τους).

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, οι Γάλλοι «επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της διασφάλισης φτηνής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», όσο και για «την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και των αναπτυξιακών δράσεων» στην ΕΕ.

Η επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη από το γεγονός ότι το γαλλικό μονοπώλιο της TOTAL φαίνεται να έχει μπει στο παιχνίδι των ελληνικών πετρελαίων, καθώς φέρεται να έχει αγοράσει από τη νορβηγική «Petroleum Geo Services» (PGS) το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για την Κρήτη, με τα αποτελέσματα των ερευνών του πλοίου «Nordic Explorer» σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας. Η TOTAL εμφανίζεται να έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί, χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν αργότερα από το ΥΠΕΚΑ για τα λεγόμενα «οικόπεδα».

Στο ίδιο πλαίσιο «συνεννοήσεων» με τα μονοπώλια, μεσοβδόμαδα ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μανιάτης, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της American Association of Petroleum Geologists που έγινε στην Αθήνα (ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια του κλάδου διεθνούς), μίλησε για συνεργασία της χώρας με τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, μακριά από δυσάρεστες (για το κεφάλαιο) εκπλήξεις. Μάλιστα, τους καθησύχασε ότι «η νομοθεσία μας και οι συμβάσεις θα αποτελέσουν εγγύηση γι' αυτό». Μιλώντας σε 120 στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (π.χ. Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Ong, Petronas), και μπρος στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας, των υδρογονανθράκων, έταξε στα μονοπώλια ότι «εμείς, το ελληνικό κράτος, θα είμαστε οι συνεργάτες σας για τα επόμενα 25 - 30 χρόνια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ