Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΜ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Εβγαλαν «παράνομη» την απεργία των διοικητικών

Συνεχίζεται η απεργία με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Ανακοίνωση συμπαράστασης από το ΜΑΣ

Παράνομη έκρινε την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜ Πολυτεχνείο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Μία ακόμα από τις πολλές αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης που είναι σε βάρος των εργαζομένων και των αγώνων τους. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδίκασης της προσφυγής του υπουργείου Παιδείας για να κριθεί «παράνομη και καταχρηστική η απεργία» δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις 1.349 απολύσεις/διαθεσιμότητες. Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν εδώ και εννέα βδομάδες καθώς η διαθεσιμότητα οδηγεί εκατοντάδες οικογένειες στην ανεργία, καταργεί κλάδους και βασικές λειτουργίες των πανεπιστημίων που θα παραδοθούν σε ιδιώτες, συρρικνώνει και με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Απαντώντας στη συνεχόμενη κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜ Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια των χτεσινών Γενικών Συνελεύσεων αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και νέες ΓΣ τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που στέλνει στα δικαστήρια τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε δίκαιους αγώνες εργαζομένων και φοιτητών η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ και εισαγγελείς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κάθε φοιτητής που ανησυχεί για τις σπουδές του πρέπει να σκεφτεί! Ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα στις κλειστές σχολές μας; Οι διοικητικοί υπάλληλοι που απεργούν για το δικαίωμα στη δουλειά ή η κυβέρνηση και η ΕΕ που τους απολύει μαζί με τους εργολάβους που καραδοκούν για να βάλουν στο χέρι βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων και να θησαυρίσουν; Αν η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν οι σχολές γιατί δεν παίρνει πίσω τις απολύσεις; Αν ενδιαφέρεται για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να σπουδάσουν, γιατί γκρεμίζει τη φοιτητική μέριμνα, πετάει φοιτητές έξω από εστίες, κλείνει λέσχες σίτισης, βάζει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, φορτώνει το κόστος σπουδών στις πλάτες μας; Η μόνη τους έγνοια είναι να μη διακόπτονται τα ερευνητικά προγράμματα και οι business των εταιρειών μέσα στις σχολές».

Να καταδικαστεί η παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ που «χρησιμοποιεί» ξεδιάντροπα τη λογική αγωνία των φοιτητών και ειδικά των πρωτοετών για να τους στρέψει ενάντια στους διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και ενάντια σε κάθε αγώνα που στρέφεται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που η ίδια στηρίζει. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον φταίνε για όλα». Και επισημαίνει ότι «ποτέ η ΔΑΠ δε μάζεψε υπογραφές ενάντια στο κλείσιμο εστιατορίων και εστιών, στη μείωση των προϋπολογισμών, ενάντια στην πληρωμή συγγραμμάτων, ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κλπ. κλπ. γιατί ακριβώς συμφωνεί με αυτά».

Το ΜΑΣ τονίζει ακόμα ότι «η λύση είναι μία: Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους! Καμία απόλυση εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ» και καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Να παλέψουν ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στις απολύσεις υπαλλήλων, στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση βασικών λειτουργιών των ιδρυμάτων, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ