Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Αθλητισμός και Φασισμός δεν πάνε μαζί»

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή την ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας START Κιέβου που αντιστάθηκε στους ναζί

Η αφίσα της εκδήλωσης της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Η αφίσα της εκδήλωσης της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ
Mια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο «Ο Αθλητισμός και ο Φασισμός δεν πάνε μαζί», διοργάνωσε την Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Παρασκευή 8 Νοέμβρη. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε το στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνης Δήμτσας, ενώ παρέμβαση έκανε και ο παλιός ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου Θόδωρας Τσαλούχας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η προβολή ενός αποσπάσματος από τη σοβιετική ταινία «Το ημίχρονο του Θανάτου» που βασίζεται στην ιστορία της ομάδας «START FC» του Κιέβου, η οποία σε αγώνα με αντίστοιχη των Ναζί πλήρωσε τη νίκη της με τη ζωή των παικτών της οι οποίοι εκτελέστηκαν ως αντίδραση των δεύτερων για την ήττα.

Ο Αντώνης Δήμτσας, στην ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο, όπως τόνισε, ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια ενός αθλητικού γεγονότος. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχει καταγραφεί στην ιστορία σαν μία από τις περιπτώσεις που ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια ενός αθλητικού γεγονότος. Αντίθετα, το αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει μόνον με την επιτυχία στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τη μάχη της υπεράσπισης των ιδεών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Μιας μάχης, που στο τέλος μπορεί να περιμένει ο θάνατος, αλλά αν αυτό γίνεται για τα ιδανικά, τότε ακόμα και το τέλος περιβάλλεται με τιμή».

Επίσης, το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε παρόμοιες ιστορίες που έλαβαν χώρα στο Βόλο την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου και σε αντίστοιχους αγωνιστές που μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους και για τη λευτεριά.

Οπως η περίπτωση των αδελφών Μαλαβέτα, αθλητών του τότε Ολυμπιακού Βόλου τη δεκαετία του '40, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά και τις αρχές του Κομουνιστικού Κόμματος. Αποτέλεσμα ήταν ο Νίκος Μαλαβέτας να κρεμαστεί από τους Ιταλούς το Μάη του '43 ο αδερφός του Δημήτρης αθλητής της ιστιοπλοΐας να εκτελεσθεί από τα ΕΑΣΑΔ το Σεπτέμβρη του '44 και ο τρίτος αδερφός Πέτρος ποδοσφαιριστής και μέλος του ΚΚΕ να εκτελεσθεί στις 5 Αυγούστου από τη Χωροφυλακή.

Επίσης, ο Αντώνης Δήμτσας μίλησε και για την πρωτοβουλία των ποδοσφαιριστών της Νίκης Βόλου και του Ολυμπιακού Βόλου τον Δεκέμβρη του '45 να δώσουν τις εισπράξεις από τον μεταξύ τους φιλικό αγώνα σε οικογένειες αγωνιστών. Ειδική αναφορά έκανε και στη δημιουργία της ομάδας Αναγέννηση από το ΕΑΜ Βόλου, η οποία με κρατική παρέμβαση το 1949 μετονομάσθηκε σε Εθνικός και μάλιστα έχοντας ως πρώτο πρόεδρο τον υποδιοικητή ασφαλείας Βόλου.

Στην παρέμβασή του, ο Θ. Τσαλούχας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο φασισμός με τον αθλητισμό δεν πάνε μαζί». Ισως το πιο ακριβές θα ήταν ότι ο Λαϊκός Αθλητισμός δεν πάει μαζί με το φασισμό. Αλλά για εμάς, όπως και για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ο αθλητισμός δεν είναι μια γενική έννοια. Αλλο ο αθλητισμός για τους επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους και άλλο ο αθλητισμός για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, για τα παιδιά των εργατών. Για τους βιομήχανους, ο δικός τους αθλητισμός ταιριάζει γάντι με το φασισμό, τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου».

Επίσης, κάλεσε όλους τους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όλους τους γυμναστές, προπονητές, τους αγνούς φίλους των αθλημάτων που δεν τους έχει χαλάσει η εμπορευματοποίηση και η σαπίλα που έχει φέρει, να μην κάνουν πίσω από την καταδίκη και απομόνωση της Χρυσής Αυγής στους χώρους του αθλητισμού, στις ομάδες, στους φιλάθλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ