Κυριακή 17 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χριστιανοδημοκράτες - Σοσιαλδημοκράτες παζαρεύουν για το κεφάλαιο

Από τις διαπραγματεύσεις των αστικών κομμάτων στη Γερμανία
Από τις διαπραγματεύσεις των αστικών κομμάτων στη Γερμανία
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης διαχείρισης ανάμεσα στα αστικά κόμματα στη Γερμανία, τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU και CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους τελευταίους να πραγματοποιούν συνέδριο στη Λιψία.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, μια μέρα πριν ξεκινήσει το συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών που αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα, υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά στα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και εμφανίζεται να κυριαρχεί η γραμμή των Μέρκελ - Σόιμπλε. Δηλαδή, απόρριψη των λεγόμενων ευρω-ομολόγων και της δημιουργίας ταμείου απόσβεσης του χρέους για τις χώρες του Νότου, δύο θέσεις που υποτίθεται θα διεκδικούσαν οι σοσιαλδημοκράτες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει ούτε στο μέλλον κοινή ευθύνη όλων των Ευρωπαίων για τα υπερβολικά δημόσια χρέη χωρών υπό κρίση.

Πάντως, οι σοσιαλδημοκράτες, που στην πραγματικότητα διαπραγματεύονται για λογαριασμό μερίδας του κεφαλαίου, προσπαθούν να «πουλήσουν» δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρτιν Σουλτς, σημαίνον στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών, είπε χαρακτηριστικά: «Η μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε ύφεση. Δεν γίνεται να πληρώνουν πάντα οι φορολογούμενοι». Ζήτησε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και σημείωσε ότι «θέλει μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη». Βέβαια, όλα αυτά είναι κούφια λόγια γιατί η σοσιαλδημοκρατία και στη Γερμανία έχει αποδείξει ότι είναι πτέρυγα της αστικής διαχείρισης, με σημαντική προσφορά στη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βέβαια ιδιαίτερη «ειδίκευση» στην ενσωμάτωση και την εξαγορά λαϊκών δυνάμεων. Αλλωστε, τα περιθώρια ελιγμών που υπήρχαν στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού δεν υπάρχουν.

Ετσι, τα «φύκια» που πουλάνε οι σοσιαλδημοκράτες για «μεταξωτές κορδέλες» είναι η υποτιθέμενη δέσμευση των μελλοντικών εταίρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν και τα μπρος - πίσω. Η πρόταση των Χριστιανοκοινωνιστών να υπάρχει πρόβλεψη προσωρινής εξόδου από την Ευρωζώνη, χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δημοσιονομική τους πολιτική ή να διεξάγονται δημοψηφίσματα στη Γερμανία για σοβαρές αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βλέπουν κινδύνους. Στο ζήτημα της καθιέρωσης εθνικού κατώτατου ωρομίσθιου δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ φέρεται να υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας, ένα θέμα που αφορά εκατομμύρια μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Κατά τ' άλλα στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που επανεξελέγη την Παρασκευή με 84%, επιχείρησε να εμφανίσει μια εικόνα ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα επαναλάβουν τα λάθη της προηγούμενης συνεργασίας με τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ενώ έριξε και την ιδέα ότι στις επόμενες εκλογές, το 2017, μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία με την «Αριστερά» (Λίνκε), το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην προεδρία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και τους πράσινους, στη λογική υποτίθεται μιας αριστερής κυβέρνησης.

Πάντως, στο τέλος του μήνα έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα, στα μέλη των σοσιαλδημοκρατών, προκειμένου να επικυρωθεί η όποια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ