Πέμπτη 3 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ευθύνη των αντιπροσώπων ο προσανατολισμός του

Τη ρότα της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική προσπαθεί να επιβάλλει και να επεκτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) μέσα από το 24ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που ξεκινάει αύριο το μεσημέρι και θα λήξει την Κυριακή με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Το συνέδριο του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου στην Ελλάδα, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, κάτι που του δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει και για το πώς θα αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια αυτό που χαρακτήρισε τη διοίκηση του ΕΚΑ ήταν η ύπαρξη δύο διαφορετικών γραμμών. Η μία αυτή της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) που καλούσε τους εργαζόμενους σε ταξική πάλη και ανάπτυξη αγώνων. Επί τρία χρόνια με καθημερινή δράση μέσα στα σωματεία αναδείκνυε τα προβλήματα της εργατικής τάξης όπως ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία, τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντισφαλιστικά μέτρα, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.α.. Πρόβαλε όμως και γενικότερα ζητήματα από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής (Παιδεία, Υγεία κ.ά.).

Από την άλλη υπήρχε η γραμμή της πλειοψηφίας της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) που όλο αυτό τον καιρό κινήθηκε στη λογική της υπεράσπισης των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης. Δε συντόνισαν αγώνες των εργαζομένων, ώστε να παίξει το μεγαλύτερο ΕΚ τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί. Ευθύνες έχουν και οι τρεις παρατάξεις καθώς με την τακτική τους οδήγησαν το ΕΚΑ σε αδράνεια και αναλώθηκαν σε δελτία Τύπου και δημόσιες σχέσεις. Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την ειρήνη (συλλαλητήριο για ουράνιο) που δεν μπορούν όμως να ανατρέψουν τη γενικότερη πολιτική που ακολούθησε.

Η πολιτική συναίνεσης που ακολούθησε η πλειοψηφία του ΕΚΑ αποτυπώθηκε και στην επίθεση που εξαπέλυσε στο ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με στόχο να αποκλείσει τους αντιπροσώπους του από το συνέδριο. Να αποκλείσει, δηλαδή, το συνδικάτο που εκφράζει καθημερινά την ταξική αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και την αντίσταση στα όποια αντεργατικά μέτρα, που κάνει πράξη την πραγματική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.

Η προσπάθεια της διοίκησης του ΕΚΑ να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι των Οικοδόμων από το συνέδριο (επειδή υπάρχει έφεση της ΠΑΣΚΕ στα δικαστήρια) έπεσε στο κενό όπως και η «ανακάλυψη» διπλοψηφιών στις εκλογές του Συνδικάτου, ώστε να αφαιρεθούν δύο αντιπρόσωποι. Οι ταξικοί αγώνες του συνδικάτου ήταν αυτό που ενόχλησε την πλειοψηφία του ΕΚΑ, αλλά και το γεγονός ότι αύξησε τους αντιπροσώπους σε 230 από 173 του προηγούμενου συνεδρίου καθώς αύξησε τα μέλη του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που η πλειοψηφία της διοίκησης εξαπολύει επίθεση στο ταξικό συνδικάτο οικοδόμων έχει νομιμοποιήσει τουλάχιστον 90 αντιπροσώπους εργοδοτικών σωματείων από το χώρο των σούπερ μάρκετ. Πολλά είναι ακόμα και τα παραδείγματα σωματείων με σωρεία παρανομιών που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν για το συνέδριο.

Το 24ο Συνέδριο και οι 1.880 αντιπρόσωποι που εκλέγονται από 133.000 εργαζόμενους - μέλη, θα εκτιμήσουν αυτές τις δύο γραμμές και θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις που να δίνουν αγωνιστική προοπτική στο ΕΚΑ. Η πράξη, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι ο προσανατολισμός του ΕΚΑ σε πολιτικές συναίνεσης και υποταγής έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό και η ενίσχυση της ΔΑΣ είναι ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά μεγάλα θέματα για τους εργαζόμενους όπως εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, εργοδοτική τρομοκρατία, τρομονόμος, απαγόρευση λαϊκών κινητοποιήσεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ